220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zwitserse hoogleraar toxicologie steunt ambities tabaksfabrikanten ten aanzien van e-sigaret

De berichtgeving in de Verenigde Staten met betrekking tot een groot aantal ziektegevallen die werden toegeschreven aan de e-sigaret, heeft ook in Europa tot aanzienlijke schade geleid. En dat terwijl het nieuws in verreweg de meeste gevallen niet alleen aantoonbaar onjuist was, maar ook nog eens gericht was op het teweegbrengen van zoveel mogelijk sensatie. Die conclusie trekt Mads Larsen, de hoogste baas van tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) in Zwitserland.

In een interview met de nieuwszender Nau.ch legt hij nog eens uit hoe het precies ziet met de bijna vijftig dodelijke slachtoffers in de VS – zij hadden vermoedelijk in alle gevallen gebruik gemaakt van e-liquids die waren versneden met onder andere THC-olie in combinatie met vitamine E acetaat – en hoe ongenuanceerde en niet op feiten berustende berichtgeving een eigen leven is gaan leiden, waardoor talloze mensen weer van ‘vapen’ zijn overgeschakeld naar het traditionele roken.

Die laatste ontwikkeling is ook duidelijk zichtbaar in Zwitserland, legt Madsen uit. Hij vindt het stilaan tijd worden voor een tegenoffensief en hoopt daarbij op steun vanuit de politiek en gezondheidsorganisaties. Eén belangrijke, onafhankelijke wetenschappers staat inmiddels aan zijn zijde: Bernhard Mayer, een bekende hoogleraar toxicologie uit Graz. Hij vecht al jaren voor erkenning van de acceptatie van de e-sigaret als alternatief voor de traditionele sigaret.

 

Meer bij Nau.ch

 

E-Zigaretten: Opfer eines «Sensationalismus»?

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn