220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Steeds meer rokers naar het buitenland voor goedkopere tabak

Op 1 april zijn sigaretten en shag weer in prijs gestegen. Gemiddeld kost een pakje van twintig sigaretten nu € 11,10. Dit komt door de accijnsverhoging. Eerder dit jaar kostte een pakje nog ongeveer € 9. Shag is van € 17 naar € 24,62 gegaan. De nieuwe prijzen gaan pas in, als winkels hun oude voorraden op hebben gemaakt.

Het ANP schrijft dat tabaksfabrikanten spreken van de grootste prijsstijging ooit. Organisaties als KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en Hartstichting zijn blij met deze stijging. “Een heel belangrijke stap”, zegt het KWF.

De VSK, Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten, waarschuwt dat nu nog meer rokers naar het buitenland zullen gaan om hun sigaretten en shag te halen. “Nu is al een kwart van de sigaretten die in Nederland wordt gerookt afkomstig uit het buitenland”, zegt directeur Jan Hein Sträter tegen het ANP. “Bij shag gaat het zelfs al om 37 %. Dat zal alleen maar toenemen.”

Jaarlijks gaat op 1 april de accijns van tabak omhoog. Het doel is dat steeds minder mensen (gaan) roken. Als einddoel wordt door het kabinet gericht om het creëren van een rookvrije generatie in 2040. Vanaf dan zou geen kind meer moeten roken of beginnen met roken. Daarnaast zou de rest van de rokende bevolking beneden de 5 % moeten liggen. Staatssecretaris Van Ooijen stelde twee jaar geleden voor om een pakje peuken in 2040 € 40 te laten kosten. Van Ooijen baseerde dat plan op een wetenschappelijk onderzoek, waaruit bleek dat de helft van de rokers zou stoppen als rookwaar niet meer te betalen wordt.

Lees het hele artikel verder op nos.nl

Tabak weer duurder: pakje sigaretten voortaan 11 euro, shag 24 euro

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn