220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nationaal Preventieakkoord wilde in 2040 een rookvrije generatie creëren

Nationaal Preventieakkoord wilde in 2040 een rookvrije generatie creëren

In Nederland werd deze maand de accijns op tabak opnieuw verhoogd. Op dit moment kost een pakje sigaretten gemiddeld € 11,10. Dat is een verhoging van meer dan € 2. Inclusief BTW kost een pakje shag nu gemiddeld € 24,62. De prijs van tabak is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoeveel duurder is een pakje sigaretten geworden ten opzichte van 24 jaar geleden?

Aan het begin van de eeuw betaalde je gemiddeld € 3,21 voor een pakje sigaretten. In 2013 was die prijs bijna al verdubbeld en was toen € 6. Inmiddels zijn de prijzen weer bijna verdubbeld.

Het Ministerie van VWSstelde in het Nationaal Preventieakkoord in 2018 als doel om in 2040 een rookvrije generatie te creëren. Deze nieuwe accijnsmaatregelen maken onderdeel uit van dit voornemen. De doelstelling is dat jongeren in 2040 helemaal geen tabak meer gaan gebruiken en dat maximaal 5 % van de bevolking dan nog rookt.

Marc Willemsen, deskundige op het gebied van tabaksontmoediging bij het Trimbosinstituut, , is nog steeds hoopvol over het effect op rokers door de nieuwe prijsstijgingen. “Een stijging van 10% zorgt voor een afname van zo’n 4%. Daarvan gaat de helft minder roken en stopt de andere helft er helemaal mee. Onder jongeren is het effect zelfs nog sterker,” zegt Willemsen tegen RTL Nieuws.

Lees het hele artikel op radar.nl

Hoeveel duurder is tabak nu dan 20 jaar geleden?

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn