220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Wat doet de overheid met alle accijnsinkomsten?

Na de accijnsverhoging van 1 april is de prijs van een pakje sigaretten met € 2 gestegen naar € 11,10. Shag kostte € 17 en nu is dat bijna € 25 geworden. Daarnaast stijgen de prijzen van tabak ook in België, maar het prijsverschil met Duitsland en Luxemburg wordt steeds groter.

Hoogleraar tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht, Marc Willemsen, vindt het “heel bijzonder” dat de overheid twee jaar op rij besluit de accijns flink te verhogen. Willemsen hield zich nauwelijks bezig met de prijs van tabak; verhogingen liepen meestal gelijk met de inflatie.

“De overheid kan een deel van de inkomsten uit tabaksaccijns gebruiken voor het voeren van een goede campagne, maar dat gebeurt vaak niet. Dat geld gaat meteen de schatkist in.” Daarentegen zijn juist extra stappen nodig volgens Willemsen. Omdat Nederland nooit de doelstelling dat nog maar 5% van de bevolking rookt in 2040 gaat halen, volgens de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het doel ligt veel te ver in de toekomst, vindt de hoogleraar. “2040 is over zestien jaar. Dat is niet erg ambitieus.” Het blijft lastig, voegt hij eraan toe. Inwoners van Limburg kunnen makkelijk de grens over naar Duitsland of België voor tabak. De Belgische tabaksprijzen lopen redelijk in lijn met die van Nederland, maar de tabaksprijzen in Duitsland liggen een stuk lager.

Lees het hele artikel verder op de limburger.nl (alleen voor abonnees)

Dit kost een pakje shag in België en deze prijs betaal je voor sigaretten in Duitsland

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn