220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zuiderburen waarschuwen voor sigarettensmokkel

Van alle in België gerookte sigaretten wordt er 1 op de 5 niet belast door de Belgische staat. Die sigaretten zijn namelijk namaaksigaretten uit illegale fabrieken of ze komen uit het buitenland, waar de sigaretten goedkoper zijn. Onze Zuiderburen waarschuwen België. Dit schrijft Brussels Times.

De Belgisch-Luxemburgse Federatie van Sigarettenfabrikanten, Cimabel, heeft door middel van weggegooide pakjes en sigarettenpeuken een onderzoek uitgevoerd. Vervolgens blijkt uit het onderzoek dat 21,8 % van alle gerookte sigaretten aan de Belgische belastingdienst ontsnappen. Waarbij € 700 miljoen is misgelopen aan belastinginkomsten.

Dit is een groeiende trend, volgens Cimabel. Het voorlaatste onderzoek, uitgevoerd in oktober 2021, was de conclusie dat er 13,8 % onbelaste sigaretten waren in die periode. Nu is het 21,8 %. Deze trend is in de hele EU aan de gang. De consumptie van illegale sigaretten in de EU steeg met 3,9 % in 2021. De overheid liep € 10,4 miljard aan belastinginkomsten mis.

Volgens Cimabel heeft de stijging te maken met de drastische belastingverhoging op 1 april 2022. Rokers werden daardoor aangemoedigd om sigaretten te kopen op een goedkopere manier.

Van de 21,8 % sigaretten die ontsnappen aan de Belgische overheid, waarvan 1,9 % illegaal en namaak. De rest kwam buiten België vandaan.

Criminele bendes kopen op grote schaal goedkopere sigaretten in het buitenland. Vervolgens verkopen voor Belgische prijzen, volgens Cimabel. “België wordt overspoeld met goedkope sigaretten uit Bulgarije, Polen en Turkije”.

“Het feit dat deze landen niet meteen populaire toeristische bestemmingen zijn, versterkt het vermoeden dat er georganiseerde netwerken bestaan ​​die snel en efficiënt inspelen op de groeiende vraag naar goedkope sigaretten bij Belgische consumenten die de hoge accijnzen willen vermijden”, stelt Cimabel in een verklaring.

Daardoor waarschuwen Belgische sigarettenproducenten om accijnsverhogingen stop te zetten.

Ondanks het grote aantal geïmporteerde buitenlandse sigaretten dat in het land van de zuiderburen binnenkomt, benadrukt Cimabel dat de Belgische douanediensten ‘uitstekend werk’ levert, maar verweet de regering tegelijkertijd blind te blijven voor de realiteit van de illegale sigarettenmarkt en wil waarschuwen.

“Doordat de federale regering de accijnzen op tabaksproducten elk jaar drastisch blijft verhogen, zal als gevolg de vraag naar goedkope sigaretten blijven groeien en zullen criminele organisaties hun illegale praktijken op Belgisch grondgebied voortzetten”, waarschuwde de federatie.

 

Lees het hele artikel verder op Brusselstimes.com

One in five cigarettes smoked in Belgium go untaxed

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn