220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Zuid-Afrikaans hooggerechtshof: verbod op verkoop tabak in strijd met Grondwet

Het hooggerechtshof van Pretoria heeft een aantal van de lockdown-regels van de Zuid-Afrikaanse overheid die waren afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus ongrondwettelijk verklaard. Het betreft onder meer het verbod op de verkoop van alcoholtabak. Volgens de Zuid-Afrikaanse regering was het verbod noodzakelijk omdat rokers met gezondheidsklachten extra kwetsbaar zouden zijn voor het coronavirus. Het verbod op alcohol werd ingesteld om het aantal gevallen van huiselijke geweld terug te dringen.

De hoogste rechter van Pretoria komt tot zijn uitspraak nadat een groep advocaten vorige maand een rechtszaak had aangespannen. Volgens de advocaten was het verbod op de verkoop van sigaretten en alcohol in strijd met de Bill of Rights van Zuid-Afrika. Deze zienswijze wordt nu onderschreven door het hooggerechtshof. Die geeft de regering nu veertien dagen de tijd om de ongrondwettelijke tijdelijke wetgeving bij te sturen. Tot dat laatste is gebeurd, blijft het verbod op de verkoop van sigaretten gewoon van kracht.

De Zuid-Afrikaanse President Cyril Ramaphosa en zijn regering genoten aanvankelijk brede steun voor de keuzes die ze maakten in het licht van de pandemie. Maar na weken van ernstige schade aan een toch al krimpende economie is de kritiek gegroeid.

 

Meer bij Reuters:

Court rules some South African lockdown restrictions invalid

 

 

Zie ook City Press:

High Court rules lockdown regulations ‘unconstitutional and invalid’

 

Ook The Telegraph besteedt ruimschoots aandacht aan de uitspraak:

 

South Africans in high spirits after government lifts two-month-long ban on purchasing alcohol

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn