Aankomende april worden de tabaksaccijnzen wéér verhoogd. Dit keer met € 1,22. In 2024 is het doel dat de prijs van een pakje € 10 is. De toekomst wordt door de tabakszaken somber ingezien.
Rosita Soenle, medewerker bij tabakswinkel Henry Dupon, zegt: “Ik vind het een beetje overdreven, het is al duur genoeg”. Het buurtwinkeltje in Zaandam verkoopt niet alleen sigaretten, maar ook wenskaarten, tijdschriften en kansspelen. Over de accijnsverhoging is Soenle niet alleen bezorgd. “De supermarkten mogen binnenkort ook geen rookwaren meer verkopen. Op die manier denk ik wel dat we het overleven.”
Soenle denkt dat de overheidsmaatregelen niet veel invloed gaan hebben op het rookgedrag van haar klanten. “Volgens mij wordt de grens steeds verlegd voor onze klanten. Een paar jaar geleden zeiden ze nog: ‘Ik ga er echt geen tien euro voor betalen’. Diezelfde mensen geven nu toch dat geld uit aan een pakje sigaretten. De échte rokers blijven wel roken.”
Bij Henry Dupon worden meer vapes en e-sigaretten verkocht, sinds de stijging van de tabaksproducten . Soene vertelt dat het goedkopere alternatieven zijn. “Ik ben ook zelf overgestapt naar een e-sigaret, omdat ik het te duur vind worden. Aan de ene kant snap ik het ontmoedigingsbeleid, maar ik vind het een beetje dubbel. De verhoogde accijns wil de overheid namelijk zelf weer vangen.”
GBS Tabak en Gemak in Zaandijk runt Gerda Swart. Tabaksstijging houden de klanten van GBS niet tegen. “Als de prijzen stapsgewijs omhoog gaan, wennen mensen daar kennelijk ook weer aan.” Swart en andere tabaksverkopers zien ook dat klanten voor een goedkoper alternatief kiezen. “Mensen stappen over naar B-merken of gaan zelf hun sigaretten klikken. Vapes zouden wel eens de vervanger kunnen worden van de sigaret. Ook voor ouderen, die zien het toch als een soort van poging om te stoppen.”
Swart windt geen doekjes om haar mening over de overheidsmaatregelen. “Slijterijen en coffeeshops krijgen vrij spel. Wij worden echt uitgeknepen.” De winkeleigenaar maakt zich niet echt zorgen over de toekomst van haar winkel. ‘’ Je moet meer producten erbij gaan verkopen. Kantoorspullen, snoep en koeriersdiensten. Met alleen rookwaren kom je er niet meer.”
“Ik vind het triest dat de overheid steeds maar weer van die regeltjes verzint.” Dat zegt Jindra Eggersman, mede-eigenaar van Kansspel Club Purmerend. Voor de Pumerendse tabakzaak komt de meeste verkoop van rookwaar. “Als het zo doorgaat, denk ik dat het op een gegeven moment niet meer haalbaar is om door te gaan.” Over het optreden van de overheid verbaast Eggersman zich: ”Alles wordt op roken gegooid, als het allerslechtste dat er is. Er zijn wel meerdere dingen slecht voor je, zoals alcohol. Ik vind het vanuit de overheid betutteling van jewelste. Mensen moeten zelf beslissen of ze roken of drinken. Er zijn ook mensen die elke dag friet eten. Ja, dat moet je gewoon lekker voor je eigen weten.”
“Het is een voordeel dat we in Noord-Holland zitten. Als je lager in Nederland zit, dan loont het gewoon om naar Duitsland of België te rijden. Daar gaan de prijzen niet zo belachelijk omhoog”, zegt eigenaresse Jacqueline Veerman-van Oostrum van de Purmerendse tabakszaak Vivant van Oostrom. Ze vertelt dat rokers niet snel zullen gaan stoppen door prijsverhogingen. “Mensen vinden toch wel manieren om aan hun trekken te komen. Er komt een hele handel voor. Ik hoorde laatst dat mensen naar Luxemburg gaan om sigaretten op te kopen en door te verkopen in Nederland.”
Lees het hele artikel op Noordhollandsdagblad.nl (abonnement vereist)