220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Werkloosheid en stijgende accijnzen spekken illegale tabakshandel in Oekraïne

Oekraïne heeft te maken met een enorme terugval in de productie van sigaretten. Gemeten over heel Europa nam de sigarettenproductie af met 4,4 procent. De bijdrage van de voormalige Sovjetrepubliek aan deze terugval bedroeg 1,5 procentpunt, wat neerkomt op ongeveer een derde. In een exclusief interview met het Oekraïnse nieuwsplatform Interfax legt Rastislav Cernak, de topman van sigarettenfabrikant Imperial Tobacco in Oekraïne, uit hoe dat komt.

In de eerste plaats, aldus Cernak, is er sprake geweest van een aanzienlijke accijnsverhoging. In 2018 bedroeg de verhoging van de accijns op sigaretten 30 procent, in 2019 gevolgd door twee nieuwe accijnsverhogingen in januari (20 procent) en nog eens 9 procent in juli. Dit heeft geleid tot een forse verhoging van de winkelprijzen, wat een buitenkans betekende voor de illegale handel in sigaretten.

De afgelopen jaren is de omvang van de illegale handel in tabaksproducten verdubbeld, zet Cernak in het interview uiteen. Daarnaast zijn de laatste jaren zo’n 4 miljoen burgers geëmigreerd om de werkloosheid te ontvluchten. Zo’n tien procent van de Oekraïners heeft de wijk genomen naar een ander land, wat automatisch betekent dat het aantal rokers ook is afgenomen.

Het belangrijkste probleem blijft echter de illegale handel, aldus de Imperial Tobacco-topman. Als de accijnsverhoging niet vertraagt, speelt dat de georganiseerde criminaliteit in de kaart, zegt hij. Hij verwacht dat in de loop van 2020 het niveau van de illegale handel zal toenemen tot 20 procent.

 

Meer bij Interfax-Ukraine:

UAH 460 mln AMCU fine is unreasonable, said the Director of Imperial Tobacco in Ukraine

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn