220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Binnenkort gezichtsscan bij het halen van een pakje sigaretten

Binnenkort wordt aan klanten, die een pakje sigaretten wil kopen, gevraagd om een gezichtsscan te maken. De leeftijd wordt vervolgens ingeschat met kunstmatige intelligentie. Wellicht een handige manier op snel de leeftijd te weten, maar klanten zullen wel even moeten wennen.

In de regio Den Haag maken ongeveer vijf tankstations gebruik van een gezichtsscanner. “Ik schrok ervan toen de medewerker mij vroeg om mijn gezicht te laten scannen, ik ben gewoon een beetje te oud hiervoor, maar als het handig is voor de medewerkers dan weiger ik niet,’’ laat een klant weten bij een tankstation in de regio van Den Haag. “Uiteindelijk is het erg makkelijk, maar wel even wennen.’’

Vanaf 1 juli is tabak alleen nog maar te koop bij tabaksspeciaalzaken en tankstations. NIX18- automaten zijn geïntroduceerd voor leeftijdsverificatie bij tabaksaankopen, omdat de kans dat er een fout wordt gemaakt bij het bepalen hoe oud iemand is, toeneemt. Voor veel klanten is dit wennen, niet iedereen wil het doen. “Het is voor mij te onduidelijk wat er gedaan wordt met mijn gegevens’’, vertelt een andere klant. “Ik kan wel een QR-code scannen en de voorwaarden lezen, maar dan ben ik weer vijf minuten verder.’’

“We hebben hier twee jaar hard aan gewerkt,’’ zegt, CEO van H@nd, Theo Snijders. H@nd is het bedrijf achter deze automaten. Het project is in samenwerking gerealiseerd met de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) en juristen. De gezichtsscan van H@nd moest aan een aantal eisen voldoen.

Niemand is verplicht om een gezichtsscan uit te voeren, benadrukt Snijders. “Dat is bij wet verboden.’’ Een camera in het apparaat maakt met behulp van kunstmatige intelligentie een scan van het gezicht van de klant. Na akkoord van de klant, zet de winkelmedewerker het apparaat aan. “Door kenmerken zoals de huid en rimpels kan de automaat een schatting maken van de leeftijd van de klant,’’ licht Snijders toe.

De klant ontvangt een groen vinkje als diegene 25 jaar of ouder is. Jongere klanten moeten vervolgens hun identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs laten scannen in het apparaat. “Dat is vergelijkbaar met het proces op luchthavens’’, zegt Snijders.

“De gegevens die zijn waargenomen, worden onmiddellijk verwijderd uit het geheugen van de scanner, waardoor geen enkele relatie kan worden gelegd tussen de transactie en de scan,’’ legt Snijders verder uit.

Hiermee wordt de privacywetgeving nageleefd. De informatie die wel wordt opgeslagen, is hoe vaak de machine wordt gebruikt en hoeveel beelden zijn goedgekeurd. “Mensen hoeven dus niet bang te zijn dat hun gegevens worden opgeslagen en gebruikt voor andere doeleinden dan de controle. In heel Nederland zijn er ongeveer honderd van deze automaten op meerdere verkooppunten en in Den Haag zo’n vijf,” voegt Snijders toe. “Dit helpt ondernemers enorm, aangezien de boetes hoog kunnen zijn en zelfs kunnen leiden tot het stopzetten van de tabaksverkoop door de NVWA.’’

Als een bedrijf driemaal betrapt is binnen twaalf maanden op het overtreden van de leeftijdsregels, dan wordt de tabaksverkoop stilgelegd voor een periode van 1 tot 12 weken.

Lees het hele artikel verder op ad.nl

Sigaretten kopen? Eerst even je gezicht laten scannen: ‘Het is wel wennen’

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn