220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

VVD in Tweede Kamer: tabakshandelaren hebben recht op eerlijke overgangstermijn

Mogelijk goed nieuws voor de naar schatting 1500 kleine tabakswinkeliers in Nederland. De VVD wil dat zij in elk geval nog een paar jaar de tijd krijgen om zich te kunnen voorbereiden op de maatregelen waar zij mee te maken krijgen in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord, aldus dagblad Trouw.

Vanaf 2021 krijgen tabakswinkels te maken met een aantal nieuwe maatregelen. Zo mag vrijwel geen enkele winkel nog rookwaar zichtbaar uitstallen. Enige uitzondering zijn de winkels die uitsluitend tabak verkopen, maar die zijn er in Nederland vrijwel niet.

,,Een iets schappelijker invoerdatum lijkt ons wenselijk”, zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman tegen Trouw. Morgen vraagt zijn partij aan staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) of die zijn rookmaatregelen op dit punt wil versoepelen. De Tweede Kamer debatteert deze week voor het eerst over de antirookplannen van het kabinet. Deze plannen zijn negen maanden geleden vastgelegd in het zogeheten Nationaal Preventie Akkoord, dat behalve over roken, ook gaat over alcohol en ongezond eten.

Volgens de VVD heeft de Tweede Kamer zo lang getreuzeld om het debat op de agenda te zetten, dat nu een bijzondere situatie is ontstaan. Het talmen van het parlement mag volgens de VVD de kleine winkeliers niet in tijdnood brengen, ook al gaat het om maatregelen die al vorig jaar zijn afgesproken en aangekondigd, aldus Hayke Veldman tegen Trouw. ,,Een regel is een regel, maar de overheid heeft ook de opdracht te zorgen voor een fatsoenlijke overgangstermijn. Dit gaat om winkeliers die een legaal product verkopen en wachten op concrete regelgeving.”

 

Meer bij Trouw:

 

VVD tornt aan coalitie-afspraken over antirookbeleid

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn