220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Voedingsmiddelen in Nederland 2% goedkoper dan in de rest van Europa

Nederlandse consumenten zijn gemiddeld iets minder kwijt aan dagelijkse boodschappen dan andere Europeanen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Nederlanders in de grensstreek denken daar anders over de kosten van voedingsmiddelen.  Zij doen in Duitsland bepaalde boodschappen om zo te besparen en dat blijkt ook uit de cijfers.

In Nederland zijn voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken 2% goedkoper dan in de rest van Europa. Duitsers betalen 7% meer voor hun boodschappen. De Belgen zijn 4% duurder uit. Dat is gebleken uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Turkije is gemiddeld het goedkoopst, daar ligt de prijs 36% lager. In Zwitserland weer flink duurder, met een index van 163 ten opzichte van het gemiddelde van 100.

Als naast de voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken alcohol, tabak en diensten worden meegenomen, zijn Duisters veel goedkoper uit. Nederlanders zijn dan 16,7% meer kwijt dan de gemiddelde mensen in Europa. In België liggen de prijzen 1,9 %lager dan in Nederland. In Duitsland is dat 7,8% lager dan bij ons.

160 duizend Nederlanders zijn lid van de Facebookpagina Boodschappen doen in Duitsland. Dit is in tegenspraak met het idee dat in Nederland de levensmiddelen goedkoper zijn dan in Duitsland. Op de pagina worden de goedkopere boodschappen in Duitsland besproken.

Duitsers kwamen nog niet heel lang geleden naar Nederland voor rookwaren. Die tijd is zeker voorbij. Tabakswaren zijn 29% duurder in Nederland. Ook in Duitsland is tabak duurder dan gemiddeld, maar wel 17,3% goedkoper dan bij ons. Rokers claimen € 100 per maand te besparen, door hun boodschappen in Duitsland te doen. Zelfs zijn er mensen die om de paar maanden op en neer naar Luxemburg gaan om hun rookwaar voordelig in te slaan. Daar zijn rookwaren 42% goedkoper dan in Nederland. Dat scheelt € 120 per roker, als je een pakje per dag rookt en de benzine meerekent.

Lees het hele artikel op distrifood.nl

Nederlandse boodschappen goedkoper, maar naar Duitsland gaan kan lonen

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn