220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Verplicht EU lobbyregister nieuwe stap richting volledige transparantie

De Europese Commissie wil het vrijwillige lobbyregister voor hoge ambtenaren en leden van het Europees Parlement een verplicht karakter geven. Geen enkel parlementslid en hoge ambtenaar mag dan meer spreken met een lobbyist die zich niet heeft aangemeld bij het register.

De tabaksindustrie juicht deze stap toe, omdat dan duidelijker wordt wat wel en niet mag. Nu worden vertegenwoordigers van de tabaksindustrie vaak vermeden. Niemand weet precies wat wel en niet mag op basis van een richtlijn van de World Health Organization, die stelt dat contacten tussen overheden en de tabaksindustrie zoveel mogelijk gemeden moeten worden. NGO’s gebruiken de richtlijn om parlementsleden te intimideren om ieder contact met de tabaksindustrie te vermijden.

Dat terwijl de rol van de industrie onontbeerlijk is bij het nemen van passende maatregelen om roken te ontmoedigen en accijnsbeleid.

 

Mensen roken, en het gaat hier om een zwaar gereguleerd onderwerp. De tabaksindustrie moet vanwege haar expertise betrokken zijn bij besluitvorming over deze wetten. Anders werken ze niet.

 

Lees meer bij Euractiv:

EU mandatory register for lobbyists, a baby step towards full transparency

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn