220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Verdachte illegale tabaksproductie werd al eerder betrapt

De politie heeft een loods ontmanteld in Casteren, ongeveer 15 kilometer ten westen van Eindhoven, nabij de Belgische grens. In de opslagplaats lag 41.000 kilo illegale tabak. Hiermee werd voor bijna € 9 miljoen aan accijns ontdoken en bijna € 2 miljoen aan omzetbelasting. Tijdens de ontdekking van de loods waren drie Oekraïners aan het werk. Een verdachte van een eerdere illegale tabaksproductie is ook betrapt.

Donderdag waren drie Oekraïners niet komen opdagen bij de politierechter in Den Bosch. De vierde verdachte was er wel, de 20-jarige Bulgaar. Begin juli was de man er ook, toen de politie en brandweer afkwamen op een brandmelding. Bij aankomst was er geen brand, maar wel wat anders.

In de loods stonden dozen vol met tabak, een snij- en droogmachine. De machines werden uitgezet toen de politie kwam. Een tuinhuisje stond ook op het terrein. Die was bedoeld voor de Oekraïners om in te wonen. Volgens een van hen was dat vanwege de sterke tabaksgeur niet te doen.

Een van de verdachten vertelde dat hij was afgekomen op een advertentie. In deze advertentie stond dat hij met eenvoudig werk € 3.000 per maand kon verdienen. De verdachte wist dat het werk schimmig kon zijn. Eerder was hij al betrapt voor illegale tabaksproductie in Heerlen.

Bij de rechter ontkende de Bulgaar dat hij iets te maken had met de tabak. Hij vertelde alleen bij de loods te zijn om eten te brengen aan twee Bulgaarse chauffeurs. Waarschijnlijk zouden de chauffeurs de tabak verder brengen zodat er nepsigaretten met het merk Marlboro van gemaakt konden worden.

Met illegale tabak wordt flink geld verdiend, vertelde de officier. Dat komt onder meer vanwege de hoge accijnzen. Hij vertelde dat 1 op de 5 gerookte sigaretten in Nederland illegaal is. Dit gaat om serieuze criminaliteit, benadrukt de rechter. De Bulgaar heeft 9 maanden cel gekregen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De Oekraïner die al eerder in een sigarettenfabriek was betrapt, kreeg 4 maanden cel. De twee andere mannen 3 maanden.

Lees het hele artikel verder op ed.nl

Ruim 41.000 kilo illegale tabak in Casteren; Bulgaar moet half jaar de cel in

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn