220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Uitspraak van RIVM en CBS ‘verontrustend’

Het RIVM stelde dat het ‘niet waarschijnlijk’ is dat er over de grens tabak wordt gekocht door Nederlandse consumenten. Directeur van de VSK Jan Hein Sträter vindt dat een verkeerde uitspraak: ‘’Dat vermoeden klopt helaas niet, het RIVM kijkt niet naar feitelijke gegevens zoals verkoopcijfers en kwantitatief onderzoek, zoals wij dat al jaren laten doen. Het is zuiver wensdenken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet zich vorige week ook leiden door een uitspraak’’, aldus Sträter. Het CBS stelde dat het aantal rokers daalde doordat er een vermindering is van de accijnsinkomsten. Dat de politiek organisaties als CBS en RIVM daarin volgt, vindt Sträter ‘verontrustend’.

In maart werd van alle rookwaar maar liefst 31% gehaald over de grens. Dat schrijft Distrifood, vakblad voor de detailhandel. De brancheorganisatie van tabaksfabrikanten, VSK, heeft die cijfers laten onderzoeken door Kantar. Shag wordt voornamelijk buiten Nederland gekocht. Mensen uit lagere inkomensklassen zijn met name gevoelig voor goedkopere shag uit België en Duitsland. De omzet van tabakswinkels en benzinestations in de Nederlandse grensprovincies loopt al jaren flink terug. Dit leidde vorig jaar tot € 1 miljard verlies voor de schatkist. Als rookwaar niet in Nederland wordt aangeschaft, wordt er geen accijns over betaald. 

31 % is de piek van de rookwaarverkoop in het buitenland, die in maart werd geregistreerd. Ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar is het flink gestegen. ‘‘Zowel bij sigaretten als shag zien we wederom een grote stijging. Van alle in Nederland gerookte sigaretten kwam in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n 15 procent uit andere landen. Bij shag gaat het maar liefst om een kwart, met een piek in maart van 31 procent’’, zegt Jan Hein Sträter.

Het gaat meestal om tabak die zelf door mensen is aangeschaft in het buitenland. Daarnaast is een deel afkomstig van smokkelbendes. ‘’Maar in alle gevallen is het prijsverschil de reden dat consumenten ervoor kiezen voorbij te lopen aan de Nederlandse tabakswinkelier’’, zegt Sträter. In de grensprovincies zit de hoeveelheid buitenlandse tabak steevast boven de 30 %. 

Lijdende ondernemers

De verkooppunten van rookwaar hebben het erg lastig in Nederland. Dat komt omdat het kabinet de tabaksverkoop steeds meer aan banden legt. Straks mogen alleen nog speciaalzaken rookwaar verkopen, als het aan de politiek ligt. Daar gaan bijvoorbeeld supermarkten, die nu nog sigaretten en shag verkopen, erg onder lijden. Voor hen is het een belangrijke inkomstenbron. De grote supermarkten zouden zich wel stand kunnen houden, maar de honderden kleine supermarkten niet. Als er een verkoopverbod wordt ingesteld op het verkopen van rookwaar, gaan mogelijk 500 supermarkten failliet, blijkt uit nieuw onderzoek.

 

Lees het hele artikel verder op Distrifood.nl

Steeds meer tabak komt van buiten Nederland

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn