220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tabaksverbod in Zuid-Afrika: is minister bevriend met grootste tabakssmokkelaar van het land?

Het verbod op de verkoop van tabak in Zuid-Afrika – een maatregel die is genomen in verband met de coronacrisis – gaat zijn twaalfde week in en blijft aanleiding geven tot discussie. Het sigarettenverbod heeft de schatkist van Zuid-Afrika naar schatting ten minste 2,8 miljard rand (140 miljoen euro) gekost aan verloren accijns, zo berichten onder andere The Times en de Süddeutsche Zeitung

Minister van Coöperatieve Governance en Traditionele Zaken Nkosazana Dlamini-Zuma, de hoofdarchitect van het sigarettenverbod, krijgt steeds meer kritiek: er komen namelijk steeds meer bewijzen dat rokers niet stoppen, zoals de bedoeling is, maar hun toevlucht zoeken op de illegale markt.

De prijzen rijzen intussen de pan uit. De prijs van een illegaal pakje van 20 sigaretten is inmiddels al vijf keer zo duur als een legaal pakje sigaretten vóór het verbod.

Inmiddels wordt volop getwijfeld aan de goede bedoelingen van de regering. John Steenhuisen, leider van oppositiepartij Democratische Alliantie, heeft zich in de Zuid-Afrikaanse pers laten ontvallen dat het verbod het gevolg is van de vriendschap van minister Dlamini-Zuma met Adriano Mazzotti, naar verluidt de grootste tabakssmokkelaar van Zuid-Afrika.

 

Meer bij The Times:

 

Coronavirus in South Africa: tobacco smugglers benefit from world’s strictest lockdown

 

En de Süddeutsche Zeitung:

 

In Südafrika ist der Zigarettenverkauf verboten. Warum bloß?

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn