220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tabakshandelaren in de grensstreek zwaar de dupe van het Nederlandse accijnsbeleid

Woordvoerder Janwillem Burgering van NSO Retail, de Nederlandse brancheorganisatie voor de tabaks- en gemaksdetailhandel, heeft grote moeite met de maatregelen die de Nederlandse overheid neemt om het roken te ontmoedigen. Met name van het Nederlandse accijnsbeleid begrijpt hij niets, zegt hij tegen een verslaggever van enkele Brabantse kranten, waaronder het Brabants Dagblad.

Burgering ziet dat met name ondernemers in de grensstreek de dupe worden. Consumenten die sigaretten nodig hebben, steken massaal de grens over om in België hun auto vol te laden met sloffen sigaretten. ,,Een Belgisch sigaretje is net zo ongezond als een Nederlandse.”

Even omrijden via België loont bijna in alle gevallen de moeite. Zo betaalt een klant in Essen (vlak over de grens bij Roosendaal in de provincie Antwerpen) 67 euro voor een slof Marlboro (tien pakjes van twintig sigaretten); bij Primera Nagtzaam, enkele tientallen kilometers verderop in Zevenbergen, is dat 80 euro.

Vooral het verschil bij shag is groot, zo blijkt uit het artikel in het Brabants Dagblad. Voor een pakje van 50 gram Van Nelle betaal je in Zevenbergen 14,60 euro, over de grens 11 euro. Eigenaar Ronald Nagtzaam: ,,We zijn een melkkoe van de overheid.”

Behalve het onbegrip omtrent oneerlijke concurrentie, is er vrees voor de illegale handel. Janwillem Burgering van NSO Retail: ,,Je hebt nu al illegale fabrikantjes die miljoenen en miljoenen sigaretten produceren. Dat is oncontroleerbaar en zonder Nederlandse accijnzen. Buiten het criminele volk heb je zo alleen maar verliezers.”

 

Tabak uit het zicht in de winkel: ‘Het slaat nergens op’

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn