220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Supermarktbranche: nieuwe restricties op verkoop van tabak vorm van onfatsoenlijk bestuur

‘Onfatsoenlijk bestuur’. Meer dan deze twee woorden heeft René Roorda, algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelen, de collectieve belangenbehartiger van de Nederlandse supermarktbranche, niet nodig om te beschrijven waaraan de overheid zich op dit moment schuldig maakt als het gaat om het inperken van de verkrijgbaarheid van tabak. Een meerderheid van de Tweede Kamer is van mening dat het een goede zaak zou zijn als tabaksartikelen binnenkort niet meer verkrijgbaar zijn in supermarkten en bij tankstations en heeft de staatssecretaris opgedragen een en ander van de grond te krijgen.

Het is tegen het zere been van Roorda, die toch al moeite heeft met het radicale Nederlandse overheidsbeleid ten aanzien van tabak. ,,De inkt van het Preventieakkoord is nog niet droog of we worden hiermee overvallen”, zegt hij ‘geïrriteerd’ tegen het AD en een aantal aangesloten regionale kranten, waaronder ook De Gelderlander. ,,Laten we nou alsjeblieft eerst die afspraken eens netjes uitvoeren.”

Wat een mokerslag is voor de supermarkten, zou koren op de molen moeten zijn van de ongeveer 1500 tabaksspeciaalzaken in Nederland, zou je verwachten. Want, tegenstelling tot de supers mogen zij immers wel sigaretten en sigaren blijven verkopen, zij het onder een steeds stringenter wordende regelgeving.

Maar ook de overkoepelde organisatie van tabakshandelaren staat niet te juichen, zo blijkt het artikel in De Gelderlander. Voorzitter Janwillem Burgering van de brancheorganisatie NSO zegt te vrezen voor een vergunningstelsel. ,,Dat wij echt alleen nog tabak mogen verkopen en niks anders, zoals drank in slijterijen. Maar puur om te overleven verkopen veel winkels uit onze branche juist andere diensten en artikelen. Moet je dan nu helemaal terug naar alleen tabak terwijl iedereen ziet dat die omzet daalt? Straks gaat de roker gewoon massaal in het buitenland kopen voor een jaar. Het is allemaal niet zo eenvoudig en echt economisch onverantwoord.”

 

Meer bij het AD en de aangesloten kranten, waaronder De Gelderlander:

 

De goudmijn tabak verdwijnt uit de super, waar moet de roker nú naartoe?

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn