De Wereldbank heeft bekendgemaakt dat de wereldwijde handel in illegale tabak jaarlijks 43 miljard euro bedraagt. De Internationale Kamer van Koophandel (ICC) voorspelt dat de totale handel in namaakartikelen volgend jaar maar liefst € 3,4 biljoen zal zijn (3.400.000.000.000 euro), voornamelijk het gevolg van de groei in e-commerce. Dat schrijven Ugo Aliogo en Stephanie Igben op thisdaylive.com.
Het VN-bureau voor drugs en misdaad (UNODC) heeft al eerder gewaarschuwd dat de coronacrisis nieuwe mogelijkheden heeft gecreëerd voor de georganiseerde misdaad om winst te maken.
Ian Moneteith, Senior Global Directeur van Japan Tobacco International zei tijdens een webinar dat criminelen blijven profiteren van Covid-19, met continentale verschillen. Hij zei dat dat de werkloosheid in veel landen is toegenomen en het beschikbare inkomen is afgenomen als gevolg van de impact van de pandemie.
Moneteith onthulde dat georganiseerde criminelen zeer flexibel en creatief zijn, en de angst van het publiek uitbuiten. Het gaat niet alleen van tabak, maar ook om producten zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, alcohol en geneesmiddelen. In Azië werden zelfs nagemaakte Covid-vaccins opgespoord.
In een rapport van JTI staat dat in 30 Europese landen (EU, VK, Noorwegen en Zwitserland) in 2020 34,2 miljard sigaretten die werden gerookt illegaal waren. Dit is 7,8% van de totale sigarettenconsumptie in de EU, goed voor een belastingverlies van € 8,5 miljard.
Hij voegde eraan toe: “Corona heeft criminelen er niet van weerhouden om te profiteren. Het zet eerder de koopkracht van consumenten onder druk en zet hen ertoe aan zich tot illegale producten te wenden. Daarom hebben we een meer gecoördineerde aanpak nodig en een combinatie van partnerschappen die zowel de onderliggende oorzaken als de gevolgen en symptomen bestrijden. Zonder vraag is er geen aanbod. Een belangrijke actie is om consumenten voor te lichten dat ze met elk illegaal pakje dat ze kopen criminele groeperingen steunen. Wereldwijde gemeenschapscampagnes zijn vereist.”
“Sommige consumenten geloven dat illegale tabak een misdaad zonder slachtoffers is. We moeten hen informeren over de bredere maatschappelijke impact van het kopen van illegale producten van criminele groepen. Veel van deze groepen handelen ook in mensen en wapens, met verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving.”
“Illegale handel treft iedereen: boeren, miljoenen retailers en honderdduizenden leveranciers aan consumenten. Het verlies aan inkomsten voor mensen die zich netjes aan de wet houden is aanzienlijk, evenals de impact op consumenten die worden verleid om producten van mindere kwaliteit te kopen.”
JTI pleit voor meer internationale samenwerking tussen veiligheidsdiensten om grensoverschrijdende illegale handel te stoppen. Samenwerking met verbeterde uitwisseling van inlichtingen tussen wetshandhavingsinstanties moet worden ondersteund door de particuliere sector, aldus Monteith.
Lees het hele artikel verder op Thisdaylive.com