220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Spanje geeft prioriteit aan bestrijding illegale tabakshandel naar aanleiding van Brexit

De Spaanse regering heeft kenbaar gemaakt dat ze voornemens is serieus werk te gaan maken van de aanpak van de illegale handel in tabak. In het jaarlijkse Belasting- en douanecontroleplan dat deze week gepubliceerd is, wordt de illegale tabakshandel aangemerkt als ‘prioriteitsgebied’, schrijft ABC, een van de belangrijkste kranten van Spanje.

De reden om de illegale handel in tabak te bestempelen als een van de voornaamste aandachtsgebieden van het moment is drieledig: de tabaksmaffia brengt zowel schade toe aan de schatkist als aan de legale tabakshandelaren, die door de illegale praktijken een steeds groter deel van hun omzet kwijtraken. Doordat illegale sigaretten een stuk goedkoper zijn dan legale, ondermijnen ze bovendien de controle- en gezondheidsmaatregelen van de Spaanse overheid.

Het aangescherpte beleid van de Spaanse met betrekking tot de illegale tabakshandel lijkt zich in eerste instantie te richten op de Zuid-Spaanse regio Campo de Gibraltar, aldus ABC. Dat komt omdat de regio, met onder andere de belangrijkste zeehaven van Spanje, van oudsher een bekende hotspot voor smokkelaars is. Die kwetsbaarheid is alleen maar groter geworden nu het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie is gestapt en Gibraltar zelf niet langer onderworpen is aan EU-regelgeving.

 

Meer bij ABC:

 

Hacienda intensifica la lucha contra el contrabando de tabaco y el narcotráfico en el Campo de Gibraltar

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn