220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Situatie in Frankrijk en Australië leert: neutrale verpakkingen werken niet

In het omvangrijke pakket maatregelen dat staatssecretaris Paul Blokhuis op tafel heeft gelegd met als doel het roken tegen 2040 zowat compleet te hebben uitgebannen, staan ook maatregelen waarvan de effectiviteit door deskundigen wordt betwist.

Een daarvan betreft de invoering op korte termijn van neutrale verpakkingen voor sigaretten. De praktijk heeft aangetoond dat het aantal rokers in Australië na het invoeren van de ‘neutrale’, saaiere verpakkingen bleef hangen rond de 12 procent, aldus De Volkskrant. Daarna daalde het nauwelijks verder. ,,Een studie naar de effecten van de verpakking op rokers liet geen duidelijk effect zien. Jongeren waren wel wat minder geneigd te gaan roken, maar op de hele bevolking scheelde het maar zo’n 0,5 procent.”

Wat Jan Hein Sträter van brancheorganisatie VSK van tabaksfabrikanten betreft, is het plan om neutrale verpakkingen in te voeren dan ook betutteling. ,,Als het nou zou werken, dan begreep ik het nog wel”, zegt hij in De Volkskrant. ,,Dan doe je dat voor de volksgezondheid. Maar dit kost vooral een hoop geld. Ook in Frankrijk heeft de minister inmiddels moeten toegeven dat die verpakkingen niet werken.”

Lees meer bij De Volkskrant:

In 2040 moet de roker in Nederland zo goed als uitgestorven zijn – maar lukt dat met deze maatregelen?

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn