220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Sigarettensmokkelaars uit Wit-Rusland doen goede zaken in Litouwen

Net als veel andere landen heeft ook Litouwen in toenemende mate te maken met sigarettensmokkel. Het afgelopen jaar nam het aantal illegale sigaretten dat de grenzen van de Baltische staat passeerde ten opzichte van het jaar daarvoor toe met 45 procent, zo bericht Belsat.eu, een in Polen gevestigde televisiezender die gericht is op Wit-Rusland met de bedoeling de censuur in dat land te omzeilen.

Belsat baseert zich op gegevens van de grenspolitie van Litouwen. Die nam in 2018 in totaal 1.768.000 pakjes sigaretten in beslag. Het merendeel daarvan bleek geproduceerd in Wit-Rusland. Het gaat om populaire merken als Fest, Minsk en Korona. Daarnaast werden sigaretten uit Oekraïne en Tajikistan in beslag genomen.

De voornaamste reden dat inwoners van Litouwen steeds vaker kiezen voor illegale sigaretten is het grote prijsverschil ten opzichte van legale. In Wit-Rusland bedraagt de prijs van een gemiddeld pakje sigaretten 74 eurocent, een Litouwer betaalt in de officiële tabakshandel vier tot vijf keer meer.

Lees meer bij Belsat.eu

Cigarette smuggling from Belarus to Lithuania almost doubled in 2018

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn