220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Sigarettensmokkel tussen Noord-Frankrijk en Belgisch Luxemburg explodeert

De grensoverschrijdende handel in tabak – zowel legaal als illegaal – tussen de Zuid-Belgische provincie Luxemburg en Frankrijk explodeert als gevolg van de grote prijsverschillen tussen beide landen. Ondanks de overheidsrestricties in de strijd tegen corona die nu al meer dan een jaar duren, blijven Fransen massaal de Belgische grens oversteken over om in België sigaretten te kopen, schrijft Sudinfo.be, het belangrijkste nieuwsplatform van Wallonië in een uitvoerige reportage.

Dat Fransen graag de Belgische grens oversteken om hun voorraad op peil te houden is verklaarbaar. In België kost een pakje van twintig sigaretten rond de 6,50 euro, in Frankrijk is de prijs voor zo’n zelfde pakje – mede als gevolg van hogere accijnzen – inmiddels opgelopen tot ruim 10 euro. Voor veel Fransen loont het dus de moeite om even op en neer naar België te rijden, zeker als ze toch moeten tanken.

Een Belgische douaneambtenaar waarschuwt in het artikel dat het inslaan van grote hoeveelheden sigaretten zo zijn risico’s kent. Als iemand niet kan aantonen dat de sigaretten voor eigen gebruik zijn, begeven ze zich al snel in het commerciële domein. Aangezien er in Frankrijk geen accijnzen worden afgedragen is er officieel sprake van fraude en kan een boete worden opgelegd. Als garantie voor betaling kan zelfs de auto van iemand in beslag worden genomen.

 

Meer bij Sudinfo.be (achter betaalmuur):

 

Le trafic de tabac explose entre la province de Luxembourg et la France: malgré les restrictions, les fumeurs français viennent y acheter leur tabac

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn