220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Schots onderzoek: overschakelen op vapen verbetert de conditie van je hart

Rokers kunnen de conditie van hun hart binnen enkele weken aanzienlijk verbeteren door over te schakelen op de elektronische sigaret. Dat blijkt uit een maandenlang onderzoek onder 114 rokers, waarover de BBC bericht. Volgens de Britse omroep komt uit het onderzoek, verricht door een universitair onderzoeksteam uit de Schotse stad Dundee, naar voren dat vapen in plaats van roken de kans op een hartaanval of een beroerte aanzienlijk vermindert. Het onderzoek bevestigt ook de conclusies uit eerdere onderzoeken dat vapen weliswaar niet helemaal zonder risico’s is, maar wel aanzienlijk minder risicovol dan het gebruik van de traditionele sigaret.

Het Schotse onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology, onderstreept dat roken bijdraagt aan een vernauwing van de bloedvaten, met een mogelijk dodelijke blokkade tot gevolg. Bij kettingrokers is dit gevaar volgens het onderzoek twee keer zo groot.

Professor Jacob George, een van de onderzoekers, bevestigt tegenover de BBC dat de kwaliteit van de bloedvaten van rokers die gedurende het onderzoek overstapten op vapen binnen een maand aanzienlijke verbeteringen liet zien.

Er is echter wel sprake van en kanttekening: hoewel de resultaten in de medische wereld als opzienbarend worden beschouwd is het nog te vroeg om te kunnen concluderen – zoals sommige artsen al wel doen – dat vapen levens redt.

 

Meer bij de BBC:

 

Switch to vaping ‘helps smokers’ hearts’

 

Zie ook:

Vaping less harmful than smoking for vascular health, major study finds

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn