220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

PVV-Kamerlid Edgar Mulder komt op voor met ondergang bedreigde sigarenfabriek

De PVV in de Tweede Kamer blijft zich sterk maken voor de ambachtelijke Sigarenfabriek De Olifant in Kampen, die door allerlei overheidsmaatregelen het loodje dreigt te leggen. In een persbericht met als kop ‘Laat De Olifant in Kampen niet de sigaar worden!’ laat PVV-Kamerlid Edgar Mulder weten dat zijn partij de ambachtelijke sigarenfabriek niet zal laten vallen, schrijft dagblad De Stentor.

In het persbericht schrijft de PVV-politicus dat ook hij beseft dat roken slecht is voor de gezondheid. Ook hij vindt dat wetten gehandhaafd moeten worden. Maar, aldus Mulder: ‘Kinderen roken geen sigaren. Het enige effect van deze maatregel is dat je een hardwerkende ondernemer de nek om draait.’

Kampen stond ooit bekend om de productie van sigaren. In de negentiende eeuw telde de bruisende Hanzestad aan de IJssel meer dan 110 fabrieken waar sigaren werden vervaardigd. Daar is er nog maar één van over: Sigarenfabriek De Olifant. De vraag is echter hoe lang dit bedrijf er nog zal zijn, want ook hier heeft men last van de overheidsmaatregelen die bedoeld zijn om het aantal rokers terug te dringen, zo werd afgelopen zomer duidelijk nadat directeur Thomas Klaphake een brief naar premier Mark Rutte had gestuurd, waarin hij zijn zorgen voor de toekomst op een rijtje zette.

Vanaf 2022 krijgt De Olifant, net als alle andere producenten van tabaksproducten te maken met ‘plain packaging’, waarbij alle rookwaar verplicht verpakt wordt in dezelfde onaantrekkelijk uniforme verpakking. Volgens directeur Klaphake is de maatregel vooral bedoeld als ontmoediging van roken ten aanzien van jongeren. ,,Om verslaving tegen te gaan. Een sigaar is echter een genietproduct, geen verslavingsproduct”, zo verklaart hij in De Stentor zijn opluchting dat de PVV zijn bedrijf niet al laten vallen.

 

Meer bij De Stentor:

 

De Olifant in Kampen blij met aanhoudende steun van landelijke PVV: ‘Anders zijn we écht de sigaar’

 

Deze newsroom berichtte afgelopen zomer:

Ambachtelijke sigarenfabriek mogelijk kopje onder door ‘betuttelende overheid’

 

 

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn