220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Prijsniveau eurozone stijgt 7% op jaarbasis

stegen

In de maand april stegen de prijzen in de eurolanden ten opzichte van maart. In vergelijking met vorige maand werden olie, gas en andere energiebronnen duurder. Ook voedingsmiddelen zoals tabak bleven flink in kosten stijgen.

Europees statistiekbureau Eurostat liet weten dat de inflatie in de eurozone steeg tot 7% op jaarbasis. In maart was het het dagelijks leven voor de meeste consumenten nog 6,9 % duurder ten opzichte van een jaar eerder. Economen hadden de prijsstijging voorzien.

Na een daling van 0,9 % in maart, werd energie gemiddeld 2,5 % duurder in april. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak kenden in april een prijsstijging van 13,6 %. Dit na een toename van 15,5 % een maand daarvoor.

De kerninflatie, waar sterk schommelende prijzen voor energie, voedsel, tabak en alcohol niet in zijn meegenomen, komt volgens Eurostat uit op 5,6 procent. In maart was dit 5,7 %. Sinds juni 2022 is het de eerste keer dat de kerninflatie is afgenomen.

Sinds vorig jaar probeert de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie te laten dalen door de rentes te verhogen; dit maakt geld lenen duurder. Bankiers vergaderen op donderdag 18 mei verder over de rente. Ze zullen besluiten of de lichte daling van de kerninflatie voldoende is om de rente met een minimale stap van een kwart procentpunt te verhogen, of dat een verhoging met een half procentpunt nodig is.

Lees het hele artikel verder op bnr.nl:

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10511515/inflatie-eurolanden-ook-omhoog-voedsel-en-energie-duurder

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn