220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Per jaar laat de Staat € 1 miljard wegvloeien naar buurlanden

Rokers halen meer dan ooit hun shag uit het buitenland. Uit cijfers die door onderzoeksbureau Kantar zijn verzameld voor de VSK, de brancheorganisatie van de tabaksindustrie, is gebleken dat in maart 31% van de gerookte tabak niet in Nederland is gekocht. Dit schrijft Rik Winkel in Het Financieele Dagblad.

Voor de flinke accijnsverhoging in 2020 kwam 15% van alle sigaretten en shag uit het buitenland. Dit was afgelopen jaar 20%. VSK vreest dat dit cijfer kan oplopen naar een kwart dit jaar. Jan Hein Sträter, directeur van VSK, sluit niet uit dat deze flinke verhoging te maken heeft met de inflatie, die de kosten van levensonderhoud doet stijgen. In België en Duitsland is tabak goedkoper. “Iedereen is gevoelig voor prijsverschillen. Dat geldt in sterkere mate voor mensen die wat minder te besteden hebben, zoals veel shagrokers.”

De cijfers geven aan dat de hoeveelheid over de grens gekochte rooktabak gelijk op ging met het coronabeleid de afgelopen twee jaar. De grensaankopen dalen na de lockdowns en ze gaan scherp omhoog bij elke versoepeling. “Na het loslaten van de beperkingen op 25 januari is het echt snel gegaan. We hadden dat effect al na de enorme accijnsverhoging in 2020 verwacht, maar corona heeft voor uitstel gezorgd”, zegt Sträter.

Nationaal preventieakkoord

Het kabinet heeft twee jaar geleden een pakje sigaretten in één keer € 1 duurder gemaakt en een pakje shag € 2,50. Dit in het kader van het nationaal preventieakkoord, dat in 2040 een rookvrije generatie moet opleveren. In België en Duitsland profiteren de winkeliers, want daar stijgen de prijzen en de belastingdruk geleidelijker. Een slof sigaretten is in Duitsland € 30 goedkoper, sinds de laatste accijnsverhoging. Rookwaar mag je eigenlijk alleen voor eigen gebruik aanschaffen, maar dat valt bijna niet te controleren. “In menige voetbalkantine hangt een lijst waarop rokers hun bestelling kunnen plaatsen”, zegt Sträter.

In de grensprovincies gaat het voornamelijk heel hard volgens de tabaksfabrikanten. Nederlandse winkeliers en benzinestations verkopen daar steeds minder rookwaar. Aan de hand van accijnszegels en lege verpakkingen die rokers opsturen wordt dat gemeten door Kantar. Een ander bureau scant verpakkingen in zwerfafval. Per jaar laat de Staat op deze manier € 1 miljard wegvallen naar de buurlanden, volgens Sträter.

 

Lees het hele artikel verder op FD.nl (abonnement vereist)

Shagrokers zoeken heil over de grens

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn