220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

“Mensen blijven roken, maar kopen over de grens.”

In Nederland worden sigaretten en shag alsmaar duurder, maar nu rijden rokers gewoon een stukje door. De prijzen liggen in België, Duitsland en Luxemburg veel lager. Zelfs speciale busreizen naar deze landen worden georganiseerd.

Ga mee met de Winkelbus, als je goedkope sigaretten en shag wil inslaan, en maak een dagtripje naar Duitsland en Luxemburg. Om naar Bocholt, in Duitsland, te gaan betaal je € 33 en daar kan je goedkopere tabak, boodschappen en alcohol kopen. “Je busticket is snel terugverdiend!”, laat de organisatie weten.

Op X poste Winkelbus een bonnetje waarop te zien was dat twee sloffen zware shag van Van Nelle € 110 kostten. In Nederland kost dat ongeveer € 160 voor één slof en binnenkort loopt dat op naar € 250.

Tabak importeren is niet illegaal, maar je moet je wel aan een aantal regels houden, zoals aantal pakjes en gram per keer. Volgens onderzoeksbureau Kantar nemen steeds meer mensen tabak mee vanuit het buitenland door de prijsstijging. Afgelopen jaar werd een recordhoeveelheid aan tabak geïmporteerd door Nederlanders.

In april zijn de tabaksprijzen weer fors gestegen. Nu betaal je voor een pakje van twintig sigaretten gemiddeld € 11,10. Dat is € 2 meer dan vóór 1 april. Het doel van de overheid is: voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Uit onderzoek van Universiteit Maastricht blijkt dat accijnsverhoging op tabak de meest effectieve manier is om roken te ontmoedigen. Maar 50 % van de rokers denkt pas te stoppen als tabak niet meer te betalen wordt. Naast de accijnsverhoging, mogen vanaf juli supermarkten en horeca geen tabak meer verkopen als extra maatregel. Vanaf 2032 is tabak alleen nog verkrijgbaar in speciaalzaken.

Vaste rokers weten goedkopere tabak wel te vinden. Een deel haalt hun sigaretten uit het buitenland. Hierdoor loopt Nederland € 1,4 miljard aan belastinginkomsten mis. Dat stelt de Nationale Smokkel Monitor, die wordt bijgehouden door de tabaksbranche. Over tabak die vanuit het buitenland naar Nederland komt, wordt geen Nederlandse accijns betaald.

Limburgse ondernemers zien hun klanten de grens over gaan. Eigenaar van ‘gemakswinkel’ Marco Custers heeft zijn winkel in Heksenberg bij Heerlen. Hij verwacht over een tijdje geen grote blikken shag meer te verkopen. “Deze verhoging is de genadeklap. En dan zullen ze volgend jaar de prijs wel wéér laten stijgen.” Custers gaat zijn tabaksassortiment aanpassen. Kleine pakjes sigaretten met twintig sigaretten worden wel nog verkocht. “Of kleinere pakjes shag, als klanten de periode moeten overbruggen voor ze weer naar Duitsland gaan.”

Als jaren zag Custers de verkoop afnemen. Daarentegen blijven hulzen en vloeitjes wel veel verkopen. “Misschien zegt de minister over een halfjaar tevreden dat de verkoop is afgenomen. Maar mensen blijven gewoon roken, ze kopen het alleen niet meer hier.”

De woordvoerder van De Hartstichting zegt dat het niet klopt. “De gezondheidswinst van de prijsverhoging is groter dan het gevolg dat mensen over de grens sigaretten kopen.” Het zou wel een goed idee zijn om gezamenlijke Europese afspraken te maken, om grenseffecten tegen te gaan.

Ondernemer Bo Keesmekers uit Geelden verwacht ook dat de verkoop flink zal afnemen. Op dit moment gaat het nog goed. Mensen weten de tabaksspeciaalzaak goed te vinden, nadat supermarkten geen tabak meer mogen verkopen. Keesmekers verwacht niet dat de zaak zal leeglopen. “Onze klanten zijn loyaal, ze wonen in het dorp. Ik verwacht niet dat zij zomaar allemaal ergens anders naartoe gaan. Wij hebben hier ook een sociale functie.”

Lees het hele artikel verder op trouw.nl

Met de bus naar Luxemburg, voor vier sloffen goedkopere sigaretten

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn