220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Peperduur’ Nieuw-Zeeland wordt overspoeld met goedkope illegale sigaretten uit Azië

De straathandel in illegale sigaretten in Nieuw-Zeeland floreert. De prijs van een officieel pakje is er zo hoog dat het voor rokers uiterst aantrekkelijk is om hun rookwaar via het illegale circuit aan te schaffen, zo blijkt uit een uitgebreide reportage op het populaire Nieuw-Zeelandse nieuwsplatform Stuff.

Oorzaak voor het grote prijsverschil – dat in sommige gevallen wel zo’n 40 tot 50 procent bedraagt – is de nabijheid van een aantal Aziatische landen, waar sigaretten stukken goedkoper zijn dan in de voormalige Britse kolonie, waar als gevolg van een stringent accijnsbeleid een pakje sigaretten 31 dollar (18,26 euro) kost. Stuff trof via de social media een illegale straatverkoper die sigaretten aanbood voor 17,50 dollar (10,31 euro).

De illegale markt in Nieuw-Zeeland was aanvankelijk in handen van groepen Chinezen en Koreanen die met de handel in illegale sigaretten een aardige cent konden verdienen. Maar volgens een zegsman van de Nieuw-Zeelandse douane is de markt inmiddels overgenomen door internationale bendes voor wie sigarettensmokkel big business is gebleken, naast hun ‘reguliere’ handel in drugs.

De reportage in Stuff laat zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om via de social media in contact te komen met een illegale handelaar en vervolgens ergens op straat af te spreken.

In de reportage komt een douaneambtenaar aan het woord die zich ernstig zorgen maakt over de ontwikkeling. Hij vertelt dat zijn organisatie dagelijks moet vechten tegen de gedachte die bij veel mensen heeft postgevat, namelijk dat handel in illegale sigaretten niet moet worden beschouwd als een serieus misdrijf.

 

Meer bij Stuff:

 

The tipping point: why New Zealand is being flooded with smuggled cigarettes

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn