220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Pakje sigaretten kost in 2024 meer dan € 10

Het Trimbos-instituut vindt de nieuwe bekendmaking van accijnsverhoging op sigaretten en andere tabakswaren een goede zaak. Volgend jaar wordt een pakje sigaretten nog duurder. Naast de aankondiging van de accijnsverhoging, komt daar nog € 1 per pakje bij. “Uit onderzoek weten we dat het roken met 4 % afneemt als de prijs met 10 % stijgt”, zegt Marc Willemsen, deskundige op het gebied van tabaksontmoediging.

Vanaf volgend jaar april kosten de pakjes gemiddeld € 10. Naast de € 1 die daarbij komt, komt daarbovenop nog een extra prijsverhoging. Dat is afgesproken in de begroting voor 2024.

Het Trimbos-instituut verwacht dat de toename van de prijs een gunstig effect heeft op de hoeveelheid rokers in het land. Een prijsstijging van 10 % leidt tot een 4 % afname van rokers, zei Willemsen. “Daarvan gaat de ene helft minder roken en stopt de andere helft er helemaal mee. Onder jongeren is het effect zelfs nog sterker.”

Het is onbekend hoeveel de pakjes precies gaan kosten, naast de € 1 die er bij komt vanaf april 2024. “Voor een zo gunstig mogelijk effect moet de prijsverhoging in ieder geval hoger zijn dan de inflatie”, zegt Willemsen. “Want als je niets doet en allesbehalve tabaksproducten wordt duurder, dan worden sigaretten dus relatief betaalbaarder. Als dan ook de lonen nog worden verhoogd, zou dat ertoe kunnen leiden dat juist meer mensen gaan roken.”

Het kabinet heeft ervoor gezorgd, van 2015 tot en met juli 2023, dat de prijs van sigaretten meer stijgen dan de inflatie. Met meer dan 57 % zijn de tabaksproducten gestegen in de afgelopen acht jaar. Dit terwijl er een prijsstijging van 27 % was bij andere consumentenproducten.

Volgens het Trimbos-instituut zijn de grote accijnsverhogingen veel effectiever dan de kleine. Het Trimbos-instituut is geen voorstander van een draconische prijsstijging, vanwege het ‘grenseffect’. “Dat zou ervoor kunnen zorgen dat mensen in Duitsland en België hun sigaretten gaan kopen. Behalve misschien voor mensen aan de grens is dat op dit moment niet heel aantrekkelijk, omdat het prijsverschil niet zo groot is.” In Duitsland betaal je voor een pakje met twintig sigaretten € 7,70 en in Nederland betaal je € 9.

Het aantal rokers neemt sinds 2016 al flink af. Uit recente cijfers blijkt dat 18,9 % van de Nederlanders nog wel eens rookt. Maarten Ooijen, demissionair staatssecretaris Volksgezondheid, wil dat dat percentage nog verder daalt. Hij wil een voorbeeld nemen aan Australië en Nieuw-Zeeland en zou de prijs het liefst willen verhogen naar € 30 tot € 47 per pakje. De Tweede Kamer snapte het doel van Van Ooijen, maar de meerderheid verzette zich tegen het plan.

Lees het hele artikel verder op rtlnieuws.nl

Prijs sigaretten stijgt harder dan inflatie: ‘Anders heeft het geen zin’

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn