220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

“Een pakje shag is daar zo’n € 8 goedkoper. Het verschil is te groot.”

Volgend jaar gaat de belasting op shag en sigaretten omhoog. Meer dan het oorspronkelijke plan. Tabaksspeciaalzaken in de grensregio zien hun klanten steeds vaker naar Duitsland gaan: “Bizar.”

“Het is als tabakszaak niet meer te doen”, stelt Edwin Versteeg van Sigarenmagazijn De Oude Markt in Enschede. “Een pakje shag is daar zo’n € 8 goedkoper en pijptabak een tientje minder duur. Ook als je niet in de grensregio woont is het dan aantrekkelijk om tabak over de grens te kopen. Het verschil is te groot.”

“Mensen blijven roken”, weet Edwin. Hoge accijnzen kennen we al, net als de gevolgen. “Sigaretten en shag verkopen wij nog amper. Bussen met tabak ook sporadisch. De hulzen en vloeitjes verkopen we wel, maar voor de shag gaan de mensen naar de ‘buren’.”

Edwin kan niet begrijpen dat de Tweede Kamer heeft besloten om de aangekondigde accijnsstijging nóg meer te verhogen. Voornamelijk niet omdat de verhoging niet is om rokers te ontmoedigen, maar om een financieel gat te vullen, zodat de alcoholaccijns minder hoeft te stijgen. “Bizar. Dan schiet je als overheid toch je eigen doel voorbij?”

Edwin vindt zijn werk nog steeds erg leuk. “Het contact met de klanten en de producten zelf blijven mooi. Dat is leuk. Maar als de overheid zo door blijft gaan, dan is het op een gegeven moment klaar.”

Lees het hele artikel verder op rtvoost.nl

Tabakszaken in grensregio de sigaar door nóg hogere accijns: “Verschil met Duitsland te groot”

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn