220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Zelfs wie niet rookt zou zich zorgen moeten maken over het Britse antirookbeleid

Het percentage rokers zal waarschijnlijk blijven dalen naarmate de mode verandert en meer mensen besluiten om gezondheidsredenen te stoppen of over te stappen op minder risicovolle manieren om van nicotine te genieten, bijvoorbeeld vapen. Maar er zullen altijd mensen zijn die liever roken dan vapen. Voor deze mensen zijn pogingen tot verbod een directe aanval op hun keuzevrijheid, schrijft de Britse wetenschapsjournalist Rob Lyons in een column op het nieuwsplatform Spiked.

Volgend jaar komt er een EU-breed verbod op mentholsigaretten en dit kan een voorbode zijn van een breder verbod, aldus Rob Lyons. Hij vermoedt dat de Britse overheid zich direct wil gaan bemoeien met de smaak dranken en andere voedingsmiddelen. ,,De dames en heren op het ministerie denken dat ze beter weten welke ingrediënten ze moeten bevatten en hoe ze moeten smaken dan de producenten en de consumenten”, aldus Lyons.

Zelfs wie niet rookt, zou zich zorgen moeten maken over het hardhandig optreden tegen roken, om de simpele reden dat het een overheidsinterventie op vele andere ‘slechte gewoonten’ rechtvaardigt. Hij haalt een recente publicatie aan met als uitgangspunt: ‘We hebben allemaal, of we nu rokers of niet-rokers zijn, een fundamenteel belang bij het verdedigen van persoonlijke en burgerlijke vrijheden, zodat we onze levens kunnen leven zoals we dat het beste denken, in plaats van zoals de staat ons dat opdraagt’.

Meer bij Spiked:

 

All ‘bad habits’ will soon be treated like smoking

 

 

 

 

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn