220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE: wie anno 2018 toch doorrookt doet dat bij zijn volle verstand en uit vrije wil

Wie anno 2018 doorrookt doet dat bij zijn volle verstand, uit vrije wil, tegen beter weten in. Het is immers al lang en breed bekend dat roken schadelijk kan zijn voor de gezondheid, schrijft Elma Drayer in haar column in de Volkskrant ,,Mij lijkt het tamelijk wiedes dat je als volwassene verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag – ten goede én ten kwade. Natuurlijk voelt het, speciaal als je je misdraagt, heel comfortabel om te wijzen naar les autres. Maar het is en blijft een beetje kinderachtig”, aldus Drayer.

De Volkskrant-columnist laakt het veelbesproken mediaoptreden van advocaat Bénédicte Ficq. Zij wist een raadsheer die moet oordelen over de vraag of er enige grond bestaat de tabaksindustrie te vervolgen voor dood door schuld weg te krijgen. Hij zou tijdens een privé-etentje hebben gezegd dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is. Drayer is het in met de rechter eens – ook al staat niet vast dat deze zich daadwerkelijk in de gewraakte zin heeft uitgelaten.

Het argument van Bénédicte Ficq daarentegen haalt ze keihard onderuit. ,,Alsof rechters in besloten kring geen meningen mogen ventileren. Alsof ze ter zitting geen toga dragen teneinde te symboliseren dat de mens zoveel mogelijk dient te verdwijnen achter het ambt. ( ) Wie beweert dat rokers in zalige onwetendheid verkeerden omtrent de gezondheidsrisico’s zet de feiten wel heel erg naar zijn hand.

Lees meer bij de Volkskrant:

Wie anno 2018 toch doorrookt doet dat bij zijn volle verstand, uit vrije wil en tegen beter weten in

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn