220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Rokers in Denemarken fiscaal uitgebuit met de volksgezondheid als excuus  

In Noorwegen, waar de sigarettenprijzen erg hoog zijn, is de staat de controle op de markt voor tabaksproducten helemaal kwijtgeraakt. Zeker een op de twee sigaretten wordt buiten het land of op de zwarte markt gekocht. schrijft Tine Marie Andersen namens de gezamenlijke tabaksproducenten op de opiniepagina van Jyllands-Posten, het grootste landelijke ochtendblad van Denemarken.

Ook in Denemarken gaan stemmen op om de prijs van een pakje sigaretten aanzienlijk te verhogen. Deense gezondheidsexperts pleiten zelfs voor een prijs van 100 Deense kronen (13,39 euro). Dit komt neer op een prijsstijging van zo’n 150 procent.

Als je weet dat 80 procent van een pakje sigaretten bestaat uit accijns en BTW, kun je rustig stellen dat rokers, met de volksgezondheid als excuus, worden blootgesteld aan krankzinnige boetes, aldus Andersen.

Afgezien daarvan is de prijs zo exorbitant verhogen vragen om andere problemen, stelt ze. De volksgezondheid is er in elk geval niet mee geholpen: de hoge belastingen maken het voor rokers aantrekkelijk om hun sigaretten in Zweden of in Duitsland te kopen. Velen van hen zullen er de reis voor over hebben, zeker als je in ogenschouw neemt wat ze kunnen besparen op een hele slof. Daarnaast zal de illegale handel er flink van profiteren.

Meer bij Jyllands-Posten:

Cigaretpriser på 100 kr. er dummebøder til en million danskere

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn