220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE: Ficq wekt met ‘doorzichtig’ optreden niet de indruk van een sterke zaak

Veel media schijnen niet te snappen dat advocaten als Bénédicte Ficq volstrekt partijdig zijn en alles roepen wat in de kraam van hun cliënten past. Ze laten zich rustig voor hun karretje spannen door haar in een ‘zaak er ook niet zo héél geloofwaardig uitziet’ alle ruimte te geven.

Dat stelt juridisch commentator en voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad Folkert Jensma in zijn wekelijkse column in die krant.

Onder de kop ‘Advocaten die rechters knevelen, geen goed idee’ veegt Jensma de vloer aan met de handelwijze van Ficq. Haar mediaoptreden was onlangs aanleiding voor het terugtreden van een van de raadsheren die moeten oordelen over de strafklacht die Ficq heeft ingediend tegen de tabaksindustrie.

Jensma spreekt van een ‘doorzichtige strategie’ van de Amsterdamse advocate. In de wetenschap dat de zitting besloten zou zijn, had Ficq in een radioprogramma alvast een stelling betrokken over de betrouwbaarheid van een van de rechters.

Het wekt de indruk dat haar zaak niet zo sterk is, aldus Jensma. ,,Een aangifte tegen de tabaksindustrie die consumenten doelbewust verslaafd zou maken en dus een strafbaar product aanbiedt. Zou het echt?”

Lees meer bij NRC Handelsblad:

Advocaten die rechters knevelen, geen goed idee

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn