220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE: Bemoeienis WHO met vapen gaat ten koste van ernstige gezondheidskwesties in Afrika

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is opgericht met als doel de wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart te brengen, de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. Maar in plaats daarvan richt de VN-organisatie zich steeds meer op het geven van adviezen die regeringen over de hele wereld ertoe aanzetten om paternalistisch de levensstijlkeuzes van hun burgers te beheersen. Door dit laatste dreigt de volksgezondheid in de minst ontwikkelde regio’s op aarde – waaronder grote delen van Afrika – ernstig gevaar te komen, schrijft politiek analist Martin van Staden in een uitvoerige uiteenzetting in de Zuid-Afrikaanse krant Business Day.

In april verklaarde de WHO dat de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC) ‘geen noodgeval op het gebied van de internationale volksgezondheid vormt’, aldus Van Staden. Het roept bij hem herinneringen op aan 2014, toen de WHO, geconfronteerd met een ebola-uitbraak in West-Afrika al haar marketingkracht concentreerde op een anti-tabak (en anti-vaping) conferentie in Moskou. ,,Het zou enkele maanden duren eer de WHO formeel erkende dat het de grootste uitbraak in de geschiedenis was”, aldus de auteur, die nog een aantal voorbeelden opsomt. ,,Het laat zien hoe de WHO is afgedwaald van de volksgezondheid naar de politiek van controle”, constateert hij.

De WHO, aldus van Staden, heeft ongezonde obsessies ontwikkeld met betrekking tot het reguleren van leefstijlkeuzes ten koste van meer ernstige gezondheidskwesties in de derde wereld. ,,Te midden van een groot aantal andere zaken (denk aan rood vlees, geroosterde aardappelen en frites), heeft de WHO regeringen aanbevolen vaping en e-sigaretten streng te reguleren, ondanks het feit dat ze toegeeft dat er geen geloofwaardig bewijs bestaat dat vapen bijna net zo schadelijk is als roken.”

Meer bij Business Day:

Ebola spread in Africa raises questions about WHO’s priorities

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn