220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Azië zou lering moeten trekken uit falend anti-rookbeleid Australië

Minder dan een maand na de aankondiging van Singapore dat sigaretten in de stadstaat binnenkort alleen nog in gestandaardiseerde merkloze verpakkingen mogen worden verkocht, blijkt de regering van Maleisië eenzelfde maatregel te overwegen. Aangezien Thailand eind vorig jaar eenzelfde wetsvoorstel heeft aangenomen, lijkt er in Azië en race gaande, kennelijk met als doel het controversiële beleid als eerste uit te rollen, schrijft de in Australië wonende Britse journaliste Jo Furnival in een opiniebijdrage in de New Straits Times, de oudste nog verschijnende krant (Engelstalig) van Maleisië.

Furnival noemt de timing van de aankondiging om plain packaging in te voeren als middel om het aantal rokers terug te dringen opmerkelijk, zeker nu er in Australië steeds meer twijfels rijzen over de effectiviteit van zogeheten neutrale verpakkingen voor sigaretten. Australië was het eerste land dat in 2012 neutrale verpakkingen voor sigaretten introduceerde, samen met hoge belastingen en een verbod op e-sigaretten. Uit cijfers blijkt inmiddels dat dit stringente beleid aantoonbaar is mislukt: op dit moment roken meer Australiërs dan in 2013 het geval was.

Niettemin dreigen steeds meer landen dezelfde fout te maken, aldus Furnival. ,,Beleidsmakers in Zuidoost-Azië moeten hun eigen conclusies trekken door alle beschikbare gegevens te evalueren. Het is tijd om rokers die willen stoppen te steunen met beleid waarvan inmiddels vaststaat dat het wel werkt”, aldus Furnival. ,,Onder meer met de legalisering van vapen als een veiliger alternatief voor roken.

Meer bij New Straits Times:

 

Review plain packaging

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn