220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Onderzoek: neutrale verpakkingen hebben de tabaksconsumptie in Australië juist opgevoerd

In Nederland mogen vanaf 1 oktober alleen nog maar sigaretten met zogeheten ‘neutrale verpakkingen’ in de winkels liggen. Deze maatregel maakt onderdeel uit van het zogeheten Nationaal Preventieakkoord, een stelsel van afspraken dat bedoeld is om het aantal rokers fors terug te dringen. De gedachte achter de ‘saaie verpakkingen’ (met daarop alleen nog de naam van de fabrikant en waarschuwende teksten en afbeeldingen) is dat roken er minder aantrekkelijk door zou worden.

Maar uit Australisch onderzoek blijkt dat die verwachting niet wordt waargemaakt, zo schrijft New Europe, een invloedrijke Brusselse zakenkrant die voornamelijk schrijft over zaken die de Europese Unie aangaan: neutrale verpakkingen hebben er de tabaksconsumptie juist opgevoerd.

Australië was in december 2012 het eerste land dat regelgeving invoerde met als doel het tabaksgebruik drastisch te verminderen. Met de bepalingen had de Australische regering gehoopt tabaksproducten minder aantrekkelijk te maken voor potentiële rokers.

Australië is op dit moment het duurste land ter wereld als het gaat om sigaretten. Ondanks het feit dat er enorme bedragen aan belasting worden geheven, daalt het tabaksgebruik niet. Ook gestandaardiseerde verpakkingen (‘plain packaging’) blijken niet het wondermiddel waarop was gehoopt. In 2016 bracht de Wereldgezondheidsorganisatie weliswaar nog een communiqué uit waarin het initiatief van de Australische regering voor eenvoudige verpakkingen werd geprezen, maar nu we vier jaar later zijn blijken de resultaten allerminst bemoedigend.  Uit een in november 2019 gepubliceerd onderzoek, dat wordt aangehaald door New Europe, komt naar voren dat ‘saaie verpakkingen’ in Australië tussen 2012 en 2017 geen significante verandering teweeg hebben gebracht in de vermindering van het aantal rokers. Daarmee is feitelijk aangetoond dat neutrale verpakkingen geen enkel effect hebben. Daarbij komt dat de illegale handel zich niets aantrekt van wettelijke maatregelen ten aanzien van verpakkingen. Het onderzoek gaan niet in op de grootte van de illegale handel, maar algemeen bekend is dat deze door de hoge prijs van officiële sigaretten behoorlijk floreert.

Meer bij New Europa:

 

Study finds that plain packaging actually boosted tobacco consumption in Australia

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn