220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Onderzoek: 23% gerookte sjekkies niet in Nederland gekocht

23% van alle shag die in Nederland wordt gerookt, is niet in dit land gekocht. Steeds meer rooktabak wordt meegenomen vanuit onze buurlanden. Dit blijkt uit onderzoek van KANTAR, uitgevoerd in opdracht van VSK, de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten.

Er is sprake van een grote stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Toen was slechts 13 procent afkomstig uit onze buurlanden, nu is dat al bijna een kwart van alle shagpakjes. Vermoedelijk is het grensverkeer uit België en Duitsland gestegen door het ontstane prijsverschil met Nederland. In Nederland is de prijs van een pakje shag door een accijnsverhoging per april 2020 namelijk fors gestegen, naar € 13,80 per pakje van 50 gram. Bij onze Zuiderburen is eenzelfde pakje shag meer dan €2 goedkoper. In Duitsland betaal je €1,60 minder per pakje. Nu de grenzen weer open zijn trekken steeds meer Nederlanders aldus naar de buurlanden om daar hun rooktabak voordelig in te slaan.

Aan het onderzoek deden 500 shagrokers mee.. De verpakkingen die door een respondent waren gekocht, werden  nauwkeurig in kaart gebracht. Ook de dag van aankoop en het land van herkomst werden bijgehouden. In totaal zijn er 2.449 pakjes shag onderzocht.

Jan Hein Sträter, directeur van VSK, stelt dat de toename in het grensverkeer onnodig de concurrentiepositie van MKB-ondernemers ondermijnt, die langs de grenzen van onze buurlanden opereren. Sträter: “Daarom pleit VSK al jaren voor gematigde accijnsverhogingen die voor meerdere jaren worden vastgesteld. De gematigde verhogingen zouden ertoe moeten leiden dat de prijsverschillen met de buurlanden niet nog verder toenemen.”

Lees meer over dit onderzoek in de Onderzoeks-sectie van de Nationale Smokkel Monitor

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn