220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Onafhankelijk rapport wijst uit: ‘zondetax’ Verenigd Koninkrijk treft vooral de armen

Heffingen op alcohol, tabak en koolzuurhoudende dranken worden vaak gepresenteerd als een manier om kansarme mensen te helpen betere keuzes te maken, maar in de praktijk is dit een dode letter. Volgens een recent rapport van het Institute of Economic Affairs, een van de belangrijkste denktanks in het Verenigd Koninkrijk, dragen de zogeheten zondebelastingen nauwelijks bij aan een verbetering van de gezondheid van mensen met een laag inkomen.

Daarnaast treffen ze het armere deel van de bevolking onevenredig, doordat lage inkomens er verhoudingsgewijs gezien veel zwaarder door worden belast, soms wel tien keer zo zwaar als rijke mensen. Daar komt nog eens bij dat roken en alcoholmisbruik vaker voorkomen onder armere mensen, ondanks de torenhoge belastingen daarop.

Op elk pakje sigaretten dat in Groot-Brittannië wordt verkocht wordt op dit moment een belasting geheven van meer dan £ 5 (€ 5,63). Van elke pint bier komt meer dan 50 pence (€ 2,82) in de schatkist terecht, terwijl de belastingbetaler voor een fles wijn meer dan £ 2 (€ 2,25) aan ‘zondetax’ moet aftikken.

Lees meer bij The Sun:

Nanny state ‘sin taxes’ on unhealthy habits cost poor people TEN TIMES more than the rich

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn