220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

NSO Retail: Accijnsverhoging schiet doel voorbij

De voorzitter van de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO Retail, Jos Zuijwijk, vraagt het kabinet om de accijnsverhoging een jaar uit te stellen. Dit geld voor sigaretten en shag voor sigaretten. Dat schrijft hij in De Telegraaf.

Accijns op een pakje sigaretten zal in april een euro per pakje omhoog gaan, en shag met € 2,50, als het aan de regering ligt. De accijnzen worden in 2024 met dezelfde bedragen verhoogd.

De prijsverschillen met onze buurlanden worden steeds groter. Hierdoor worden steeds meer rookwaren over de grens of in het illegale circuit gehaald.

Of je het aantal rokers met accijnsverhoging kan terugdringen, betwijfelt Zuijdwijk. Zolang prijsverschillen met onze buurlanden blijven toenemen en goedkopere varianten beschikbaar zijn in het illegale circuit. Dan gaat het doel van de accijnsverhogingen niet werken.

Het kabinet wil de verkoop van rookwaren in supermarkten in 2024 verbieden. Dan kan je alleen nog terecht bij tabakszaken en tankstations. NSO pleit er daarom voor om de accijnsverhogingen te laten ingaan in 2024. Dan gaan niet alle rokers de grens over, wordt de inflatie niet verder aangewakkerd en kunnen de tabakswinkeliers hun hoofd boven water houden.

Lees het hele artikel op Telegraaf.nl

’Stel verhoging tabaksaccijns een jaar uit’

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn