220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nieuwe zwarte lijst voor grondstoffen drugs

Voor meer dan honderd grondstoffen voor harddrugs wordt er een zwarte lijst gemaakt. De laatste tijd werkt het kabinet aan maatregelen om het voor drugscriminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Het wordt verboden om deze grondstoffen te vervoeren en op te slaan.

Experts gaan de zwarte lijst bijhouden voor als er nieuwe drugsbouwstoffen worden gebruikt. Het Nederland Forensisch Instituut (NFI) hoopt dat dit een grote invloed gaat hebben voor criminele organisaties. Volgens lid van de Vrijwillige Politie Rob van Someren gaat alles waarmee je geld kan verdienen, op een bepaald punt naar criminaliteit. “Ik heb regelmatig samen met collega’s voor panden gestaan waar wietplantages werden ontdekt. Je bent de hele dag bezig met opruimen. Vervolgens ga je een keer naar het Leidseplein en zie je de Bulldog, waar het gewoon open en bloot wordt verkocht.”

Volgens Van Someren heeft het legaliseren van drugs twee kanten. “Dan zal de prijs gereguleerd worden en dan moet het weer goedkoper kunnen.” Prijsverhogingen zorgen er soms voor dat goederen in de illegaliteit komen. Accijns op sigaretten wordt verhoogd om roken onaantrekkelijk te maken, maar ze worden ook illegaal verkocht. “Er zal altijd een mogelijkheid zijn om illegale handel voort te zetten. Het aanpakken ervan werkt wel degelijk, maar de pakkans moet omhoog.”

 

 

Lees het hele artikel verder op wnl.tv

Zwarte lijst met meer dan honderd grondstoffen voor harddrugs: ‘De pakkans moet omhoog’

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn