220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nieuw-Zeelandse hoogleraar in The Lancet: WHO moet standpunt over vapen herzien

Een Nieuw-Zeelandse hoogleraar en specialist op het gebied van chronische ziekten vindt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet erkennen dat vapen de schade door roken kan verminderen. In een commentaar in het gerenommeerde wetenschappelijke The Lancet, betoogt emeritus professor Robert Beaglehole dat het standpunt van de WHO teleurstellend is, omdat vapen mensen kan helpen bij het stoppen met roken, aldus Radio New Zealand.

Beaglehole is van mening dat de houding van de WHO ten opzichte van vapen de sigarettenhandel beschermt en meer kwaad aanricht dan het goed doet. Volgens de wetenschapper houdt de organisatie vast aan verouderde ideeën over stoppen met roken en de opkomst van rookvrije nicotineproducten, zoals vapen, terwijl de e-sigaret de meest verstorende invloed op roken heeft gehad in decennia. ,,Mensen rookten voor de nicotine, maar het was de teer die doodde en dampende producten leverden nicotine af zonder de schadelijke bijproducten van verbrande tabak”, aldus professor Beaglehole.

Hij is ervan overtuigd dat e-sigaretten en andere rookvrije producten de schade die wordt veroorzaakt door tabak kunnen verminderen.  ,,Als we ( ) verdampingsproducten blijven behandelen als gewone tabak ( ) is dat een kostbare vergissing, die zich vertaalt in nog meer onnodige sterfgevallen door roken.”

Meer bij Radio New Zealand:

 

 World Health Organisation’s approach to vaping will do more harm than good – academic

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn