220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nieuw-Zeeland liep vorig jaar 167 miljoen euro mis als gevolg van tabakssmokkel

De Nieuw-Zeelandse overheid loopt enorme kapitalen mis door de sterk groeiende internationale zwarte markt voor tabak. Alleen al over het vorig jaar heeft de illegale handel in onder andere sigaretten de Staat 287,4 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (omgerekend ruim 167 miljoen euro) gekost, zo blijkt uit een recent verschenen rapport van KPMG, waarover The New Zealand Harald, de grootste krant van het land, bericht.

De zwarte markt voor tabaksproducten groeit hard, vorig jaar met zo’n 8,4 procent, zo blijkt uit analyses. Ruim 11,5 procent van alles sigaretten die in het land worden gerookt is van illegale herkomst. In ruim 57 procent van de gevallen gaat het om merkloze sigaretten.

Nieuw-Zeeland is, als het om sigaretten gaat, op een na duurste land in de regio. Een pakje Marlboro van 20 stuks kost er 32 dollar (omgerekend 18,59 euro). Alleen Australische rokers zijn nog duurder uit. Zij betalen voor hetzelfde pakje 35,49 dollar (omgerekend 20,60 euro).

Veel illegale sigaretten komen op de Nieuw-Zeelandse markt via landen als China en Zuid-Korea, waar de prijzen voor een pakje sigaretten aanmerkelijk lager liggen. In China bijvoorbeeld kost een pakje Marlboro van 20 stuks niet meer dan 5,29 dollar (3,07 euro), ruim 15 euro minder dan in New-Zeeland.

 

Meer bij The New Zealand Harald (achter betaalmuur):

 

NZ’s tobacco black market: Quarter of a billion tax dollars lost

 

Ook te lezen via Pressreader.com (gratis)

 

Tobacco black market costs Govt $287m

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn