220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Misdaadjournalist Mick van Wely mee met inval FIOD

Jaarlijks loopt de Nederlandse overheid zo’n 50 miljoen euro aan accijns mis door de handel in illegale sigaretten, schrijft De Telegraaf. In de afgelopen 5 jaar werden 37 fabrieken met nepsigaretten opgerold. Achter de verborgen tabaksindustrie schuilt een keiharde en goed georganiseerde onderwereld.

Misdaadjournalist Mick van Wely ging mee met een inval van de FIOD en de douane bij namaaksigarettenfabrieken in Noord-Brabant. Maandenlang werd de actie voorbereid. ,,Het is een misdaadgroepering waarvan de leden herhaaldelijk gestraft zijn voor ernstige delicten als vuurwapenbezit, ontvoeringen waarbij losgeld is gevraagd, aanrandingen, drugshandel en zware afranselingen die tot de dood hebben geleid”, aldus de leider van de invallen in de krant.

De vangst is fors: 5,4 miljoen sigaretten en 40.000 kilo tabak. In totaal worden bij de actie 21 Poolse en Oekraïense werknemers aangehouden. “De opgepakte verdachten zijn inmiddels allemaal weer vrijgelaten in afwachting van hun proces. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en accijnsfraude. Delicten waarop maximaal vier jaar staat, al zijn die straffen alleen voor kopstukken”.

Lees het artikel van Mick van Wely in De Telegraaf:

Jacht op ’tabaksmaffia’: keiharde wereld achter de zwarte sigaret

En bekijk de volgende video op de website telegraaf.nl:

Inval bij sigarettenfabriek gefilmd: ‘Hierkomen!’

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn