220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Mentholsigaret vanaf deze week verboden: liefhebbers slaan massaal in

Er is de afgelopen dagen een run ontstaan op de laatste voorraden mentholsigaretten. Verstokte mentholrokers zijn massaal aan het hamsteren geslagen, nu de verkoop van sigaretten en shag met een andere smaak dan tabak vanaf 20 mei in de hele Europese Unie is verboden. Dat erken ze ook bij tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT). ,,Ongeveer negen procent van de rokers gebruikt mentholsigaretten. Het verbod in de Europese Unie geldt vanaf woensdag, dus deze mensen slaan nu zoveel mogelijk in”, aldus Martijn van Loon, directeur van BAT in Nederland in De Telegraaf.

Het vermoeden bestaat dat door het verbod een deel van de rokers van mentholsigaretten zal overstappen op de e-sigaret. Met behulp van dat alternatief voor het traditionele roken kunnen mentholliefhebbers namelijk nog wel van hun favoriete smaak genieten. Dat wil zeggen: voorlopig nog, want als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, worden ook e-sigaretten met een smaakje binnenkort verboden.

Volgens BAT-directeur Van Loon is de consument heel wel in staat is om zelf te bepalen welk alternatief voor hem het beste is, zo stelt hij in De Telegraaf. ,,In Engeland maken e-sigaretten deel uit van het gezondheidsbeleid. Dat is in Nederland dus niet het geval. Ook wij onderschrijven dat mensen het beste helemaal kunnen stoppen. Maar er zijn ook gewoon consumenten die op zoek zijn naar een alternatief en dan is er de e-sigaret, want zelfs het Trimbos-instituut stelt dat wanneer rokers volledig overstappen op e-sigaretten dat onmiddellijk gezondheidswinst oplevert.”

 

Meer bij De Telegraaf:

 

Hamstergedrag om mentholsigaretten

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn