220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Megaboetes en twee jaar cel voor acht Oekraïense leden van een sigarettensmokkelbende

Vertrokken vanuit Oekraïne met de toezegging in België aan het werk te kunnen tegen een vorstelijk salaris en uiteindelijk veroordeeld worden tot twee jaar cel plus een boete van in totaal 13 miljoen euro. Het overkwam acht Oekraïners die medio november werden opgepakt in een loods in het Belgische Lanaken (vlak over de grens bij Maastricht). Zij worden verdacht van de grootschalige productie van illegale sigaretten, met de bedoeling die in Nederland en België op de markt te brengen, meldt de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.

Dat het geen klein bier betrof bleek wel uit de manier waarop de distributie ter hand genomen werd. Toen de douane en de fiscale inlichtingendienst de illegale fabriek binnenvielen, stonden buiten voor de loods – die was voorzien van camerabewaking – vijf vrachtwagens met Russisch kenteken geparkeerd. In de loods vonden de autoriteiten slaapplekken voor veertien personen, een keuken, een eethoek, een badkamer en een zitruimte.

Volgens het Belang van Limburg hebben de acht gevangen genomen Oekraïners verklaard dat ze niets afwisten van de illegale handel in sigaretten. Ze zouden juist in de ruimte hebben zitten wachten in afwachting van werk.

Behalve tot twee jaar cel en elk een megaboete, hebben de acht Oekraïners nog het een en ander te vereffenen met de Belgische fiscus. Samen moeten zij een bedrag van 2,2 miljoen euro aan ontdoken accijnzen betalen.

 

Meer bij Het Belang van Limburg:

 

Oekraïners moeten miljoenen betalen voor illegale sigarettenfabriek in Lanaken

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn