220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Marseille overstelpt door illegale sigarettensmokkel vanuit de Maghreb

Zoals de meeste grote havens heeft ook Marseille op grote schaal te maken met misdaad en smokkel. De nieuwste trend, die je op allerlei plekken in de bruisende mediterrane stad tegenkomt, is de verkoop van sigaretten die worden gesmokkeld vanuit Noord-Afrika, schrijft het Europese mediaplatform Euractiv.com. In het eindeloze kat-en-muis-spel met de politie lijken de smokkelaars vooralsnog aan de winnende hand, constateert het platform na een bezoek aan Marseille, waar Euractiv.com sprak met een aantal sleutelfiguren. Om veiligheidsredenen hebben zij besloten hun verhaal te doen op basis van anonimiteit.

Een jaarlijkse studie in opdracht van het Royal United Services Institute (RUSI) in Londen, ’s wereld oudste denktank op het gebied van internationale veiligheid, wijst uit dat er steeds meer echte sigaretten vanuit de Maghreb-landen naar Frankrijk worden gesmokkeld.

Er zijn aanwijzingen dat echte producten die voor de Noord-Afrikaanse markt in Algerije worden geproduceerd, ‘in grotere hoeveelheden dan kan worden verantwoord’ over de Middellandse Zee hun weg vinden naar het Europese vasteland.

Tussen 2012 en 2016 is de hoeveelheid legaal geproduceerde sigaretten die van Algerije naar Frankrijk wordt gesmokkeld met 300 procent gestegen, 1,08 miljard in 2012 tot 3,19 miljard in 2016.

Marseille geldt als een van de belangrijkste Franse invoerhavens voor goederen vanuit de Maghreb.

Lees meer bij EURACTIV:

Het onwettige geheim van Marseille

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn