In Luxemburg wordt groots ingeslagen

Komend jaar zal de prijs van een pakje sigaretten die € 10 voorbijgaan. Hiermee wil het kabinet roken ontmoedigen en de koopkracht van de burgers versterken met de tientallen miljoenen extra inkomsten. Limburgse tabakszaken denken dat het rooktoerisme gaat toenemen. “In Limburg nemen ze zoveel mee als ze kunnen dragen.”

Roel Geurten (60) runt al 25 jaar een tabakszaak in Maastricht. Elke zomer gaat hij naar Spanje op vakantie. Ieder jaar weer verbaast hij zich als hij om zich heen kijkt, terwijl hij stopt om te tanken in Luxemburg. Het wemelt van Nederlandse kentekens. Bestuurders gaan met lege handen naar binnen en komen met grote hoeveelheden sloffen sigaretten en emmers met shag naar buiten. Elk jaar wordt dat steeds wat meer, zeker na een prijsverhoging. “Ik schrik als ik die hoeveelheden zie die mensen naar buiten slepen. Zoveel als ze kunnen dragen. Niet alleen rokers, maar ook niet-rokers die tabak meenemen voor vrienden of kennissen. En ik snap het ook ergens wel. Een emmer shag kost hier € 69, daar € 28. Dat is minder dan de helft.”

In Nederland wordt roken steeds duurder. Volgend jaar gaat een pakje met twintig sigaretten die grens van € 10 voorbij. De accijnsverhoging was al eerder dit jaar aangekondigd door het kabinet. Deze week kwam er een schepje bovenop, om toch tientallen extra miljoenen vrij te maken voor het opkrikken van de koopkracht van burgers. Een pakje Marlboro gaat van € 3,20 in 2000 naar € 10 plus in 2024. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Vorig jaar probeerde staatssecretaris Maarten van Ooijen te sturen naar een forse verhoging van € 30 tot € 47 per pakje in 2040. Vanaf dat jaar wil hij een ‘rookvrije generatie’ creëren. Ondanks dat de Tweede Kamer het een goed streven vond, was het te streng.

Uit onderzoeken blijkt dat prijsstijgingen deels ontmoedigend werken. De Universiteit van Maastricht deed een studie in 2021 die aantoonde dat de helft van de rokers pas zou stoppen als een pakje € 60 zou kosten. 4 % van de rokers stopt bij elke prijsstijging van 10 % van een pakje sigaretten, aldus het Trimbos-instituut. Bij shagrokers is dat 6 %.

Naar gelang de prijsstijgingen, neemt het rooktoerisme ook toe. In de provincie Limburg speelt dat voornamelijk een rol. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat 60 % van de weggegooide pakjes sigaretten in Maastricht en 45 % van die in Sittard, uit het illegale circuit of uit het buitenland afkomstig is. Op dit moment kost een pakje Marlboro € 8,70 en dat is € 0,60 goedkoper in België. Voor een slof sigaretten scheelt dat toch weer € 6. In Duitsland liggen de prijzen ongeveer hetzelfde en in Luxemburg kost een pakje sigaretten maar € 5,50. “Mijn fietsvrienden komen de hulzen voor sigaretten nog steeds bij mij in de zaak kopen. Maar voor de tabak trekken ze de grens over. En ik kan ze geen ongelijk geven. Je bent toch geen dief van je eigen portemonnee.”

Wereldwijd staat Nederland nu op plek zestien van marktprijzen van sigaretten. Op nummer één staat de koploper Australië met een prijs van € 23,75 per pakje. 

Lees het hele artikel verder op limburger.nl

Pakje sigaretten passeert straks grens 10 euro, rooktoerisme floreert: ‘In Luxemburg slepen ze koffers vol sloffen naar buiten’

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn