220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Linkse denktank VK bepleit neutrale verpakkingen voor snoep, chips, koekjes en frisdrank

Snoep, chips en koolzuurhoudende dranken mogen binnenkort in het Verenigd Koninkrijk alleen nog worden verkocht in neutrale verpakkingen. Althans als het aan het Institute for Public Policy Research (IPPR) ligt, een invloedrijke denktank die advies heeft uitgebracht aan de National Health Service en daarmee aan de Britse overheid.

De voorgestelde maatregel, waarover de Britse kranten (waaronder de Daily Mail) vandaag uitgebreid berichten, maakt deel uit van een pakket voorstellen die zijn bedoeld om de zwaarlijvigheid onder jongeren aan te pakken. Producenten zouden onder de nieuwe wetgeving gedwongen worden hun producten de presenteren in een uniform verpakking die zo is ontworpen dat ze consumenten afschrikt. Daarnaast pleit het Institute for Public Policy Research voor een hogere suikertax op frisdrank, snoepjes, koekjes en milkshakes, een verbod op tv-reclame voor junk food, zoetigheden en bewerkt voedsel. Daarnaast wil de denktank gratis fruit voor schoolkinderen en een verbod op snackbars en aanverwante zaken binnen een straal van 160 meter van een school.

Onmiddellijk na het bekend worden van het advies is in het Verenigd Koninkrijk een discussie losgebarsten. Tegenstanders van de maatregelen wijzen erop dat vooral mensen met lage inkomens erdoor getroffen worden. Bovendien vrezen ze voor een glijdende schaal, waarbij geregeld de term ‘nanny state’ valt.

Meer bij de Daily Mail:

Sweets and fizzy drinks are to be sold in cigarette-style plain packaging in latest bid to tackle the UK’s obesity epidemic

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn