220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Legale consumptie daalt, illegale consumptie neemt toe

In 2022 daalde in Europa de totale sigarettenconsumptie, maar het gebruik van illegale sigaretten blijft toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG. Binnen Europa is de illegale tabakshandel toegenomen na de coronacrisis.

Om de omvang van de illegale sigaretten in te schatten, doet KPMG jaarlijks een lege sigarettenpakjes onderzoek. Waaruit blijkt dat 1,2 miljard van de 11 miljard sigaretten die zijn gerookt in Nederland, uit het buitenland of het illegale circuit afkomstig zijn.

In Nederland is de invoer van sigaretten toegenomen van 760 miljoen een jaar eerder tot 940 miljoen in 2022. De sigaretten zijn vooral afkomstig uit buurlanden België en Duitsland, maar ook uit Polen en Bulgarije.

De import van namaaksigaretten nam toe met 6,2 %. De Europese Unie liep afgelopen jaar volgens KPMG € 11,3 miljard aan belastingen mis.

Voorzitter van de Vereniging van Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) Jan Hein Sträter spreekt van een trend. “De meeste onderzoeken laten hogere cijfers zien dan het KPMG- rapport. Wij schatten dat gemiddeld ruim 20 % van alle sigaretten niet legaal, dan wel niet in Nederland gekocht is. Over al die sigaretten is dus in Nederland geen cent accijns betaald.”

De verwachting van Sträter is dat de legale en illegale invoer van sigaretten alsmaar toeneemt, zolang de prijzen van legale sigaretten blijven stijgen. “De effecten daarvan zullen we in de komende jaren gaan merken. Ik ben benieuwd wat volgende onderzoeken uitwijzen.”

Landen als Ierland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kampen met dezelfde problemen; daar liggen de percentages boven de 20 %.

Lees het hele artikel verder op rd.nl

Europeaan rookt minder

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn